files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Slovenské majsterky začali s tréningom: Začiatok prípravy v máji som ešte nezažil, hovorí tréner Dávid

V týchto dňoch im mala vrcholiť sezóna a hádzanárky Iuventy Michalovce sa mali biť o svoj dvanásty slovenský titul. Človek mieni, koronavírus mení. Kvôli šíriacej sa pandémii bola sezóna zrušená a hádzanárky ostali bez spoločného tréningu dlhých sedem týždňov. Uvoľňujúce sa opatrenia využili tréneri na to, aby znova začali s tréningovým procesom. Ten bude prebiehať za mimoriadnych opatrení a hráčky budú trénovať iba v menších skupinkách.

Trénovať budú ženy, aj mládež

Keďže vláda SR dovolila trénovať v skupinkách na vonkajších športoviskách, predstavitelia Iuventy už nechceli čakať a začali s tréningami nielen pri ženách, ale aj pri mládeži. „Vzhľadom k uvoľneniu opatrení sme sa rozhodli spustiť tréningový proces. Prvý blok by mal trvať tri týždne. V tom čase budeme trénovať prevažne na ZŠ Okružnej. Prvé tréningy pri ženách aj pri mládeži sme spustili v pondelok štvrtého mája,“ poznamenal Jan Beňadik, športový riaditeľ Iuventy. „Pauza bola veľmi dlhá. Je iné trénovať sám a iné v skupinkách. Pri ženskom tíme sme sa rozhodli k obnoveniu tréningov preto, aby boli dievčatá v kolektíve. Podobne je to aj pri mládeži, kde potrebujeme deti udržať v tréningovom procese. Všetci vieme, že to nie je ono, pretože hrať hádzanú ešte nemôžeme, no vždy je to lepšie ako trénovať individuálne,“ pokračuje Beňadik.

Od júna už aj v hale?

Keďže koronavírus je zdá sa na ústupe, dá sa čakať, že v najbližších týždňoch sa uvoľnia aj ďalšie opatrenia a trénovať sa bude dať aj v hale. „Zatiaľ sa o tom iba hovorí, žiadny plán na otváranie nových opatrení nie je. Stále musíme čakať. Počítame s tým, že aj keď sa uvoľní hala, bude to za nejakých podmienok. Či sa bude dať ísť aj do kontaktu medzi hráčkami, to je ešte otázne. Druhou vecou je to, či sa bude musieť naďalej trénovať po skupinkách, alebo dievčatá budú môcť trénovať všetky spolu,“ konštatuje športový riaditeľ Jan Beňadik. To, kedy Iuventa napríklad odohrá nejaký prípravný zápas, je ešte stále vo hviezdach... „Je otázne odkedy sa budú môcť hrať súťaže a čo je pre šport dôležité, kedy by na zápasoch mohli byť aj diváci. Je dosť veľa otáznikov. Trošku dúfame v to, že od júna by sa dalo trénovať aj v hale. Je otázne, za akých podmienok...“    

Začiatok prípravy v máji ešte nezažil

V prvej trojtýždňovej fáze sa ale Michalovčanky musia uspokojiť iba s tréningami vonku. Na to budú využívať areál ZŠ Okružnej. „Budú to tréningy zamerané na kondíciu a atletiku,“ zdôrazňuje tréner Iuventy Peter Dávid. Ten hráčky rozčlenil do štyroch skupín. „Samozrejme, je to časovo náročné, keďže každá skupina má tréningovú jednotku zhruba hodinu. Sme ale strašne radi, že môžeme trénovať po tých siedmych týždňoch aspoň takto,“ pokračuje Peter Dávid, ktorý takto skorý začiatok prípravy ešte nezažil. „To nie! V máji zväčša vrcholia jednotlivé súťaže. Je to neskutočne postavené na hlavu, ale situácia je taká, aká je. Rozložili sme to tak, že v máji by sme sa sústredili na atletickú či silovú stránku. Je mi jasné, že každý si už chce zahrať, no o tom ešte ani nesnívame.“

Chýbali legionárky, Popovcová príde v najbližších dňoch

Všetko zlé je na niečo dobré. Dlhšia príprava umožňuje trénerovi venovať sa aj individuálnym činnostiam hráčok, čo by zrejme v kratšej príprave nemohol. „Už po zrušení sezóny som hovoril, žeby som rád začal s prípravou už prvého júna. Zatiaľ to vychádza tak, že by sa to dalo. Keby sa už dalo trénovať v hale, no stále iba v skupinkách, to vytvára priestor práve na to. Z nášho pohľadu je dobré, že Slovensko nie je tak koronavírusom zasiahnuté a môžu sa tu opatrenia uvoľňovať skôr,“ zdôrazňuje tréner Peter Dávid, ktorý na prvom tréningu privítal sedemnásť hráčok. Chýbali čiernohorské legionárky Radovičová a Trifunovičová, Ukrajinka Savková (počas pauzy odišli domov) a takisto nová posila, slovenská reprezentačná krídelníčka Martina Popovcová, Na tréningu na druhej strane nechýbali niektoré staršie dorastenky. „Čo sa týka legionárok z Čiernej Hory, momentálne riešime ich návrat sem. Podobne je to aj so Savkovou. Martina Popovcová si potrebuje ešte vyriešiť nejaké veci so školou, do tréningového procesu sa zapojí v najbližších dňoch,“ dodáva Jan Beňadik.

Ako trénovali?

1. skupinka: Vladimíra Kišíková, Michaela Štefánová, Petra Kakaščíková, Sofia Hamorská, Iryna Kompaniecová.  

2. skupinka: Iryna Jablonská, Veronika Kordowiecká, Lívia Klučková, Viktória Gajdošová.

3. skupinka: Nikoleta Trúnková, Bibiana Štefaniková, Miriam Kakaščíková, Natalia Dmytrenko.

4. skupinka: Adriana Holejová, Vladimíra Bajčiová, Simona Rovňáková, Katarína Romančáková.

Peter Brendza



Uverejnené: 05.05.2020 13:04:49 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.