files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vzostup a pád HC winLand Michalovce

Mužská hádzaná má v Michalovciach veľkú tradíciu. Michalovčania účinkovali aj v najvyššej federálnej lige, kde hlavne v domácom prostredí trápili najlepšie tímy z Čiech a Slovenska. V samostatnej slovenskej Extralige figurovali dvakrát. V roku 1998 vtedajší HaK Zempmilk postúpil do nej ako víťaz prvej ligy, no po roku z nej aj vypadol. Druhý extraligový príchod nastal v roku 2011 a nakoniec z toho bola aj historická medaila. Ambiciózny projekt HC winLand Michalovce, ktorý skončil neslávne na výslní, má takisto miesto v histórii michalovského športu.

Mužská hádzaná sa do Michaloviec vrátila po šiestich rokoch

Návrat po šiestich rokoch

Po dobrých rokoch mužskej hádzanej v metropole Zemplína prišli na začiatku tretieho milénia horšie časy. Po odchode generálneho partnera Zempmilku prišli finančné suchoty. Tie vyvrcholili po sezóne 2003/04, kedy síce Michalovčania horko-ťažko dokončili súťaž, do ďalšieho ročníka prvej ligy sa už ale neprihlásili a mužská hádzaná tu zanikla. Trvalo šesť rokov, kým znova ožila. Stalo sa tak v lete roka 2010.

Stanislav Hudák bol stvoriteľom ambiciózneho projektu HC winLand

Oživiť sa ju rozhodol miestny podnikateľ Stanislav Hudák. Ten vytvoril nový klub pod názvom HC winLand Michalovce s jasným cieľom. Mužskú hádzanú chcel do dvoch, či troch rokov dostať do najvyššej Extraligy. Trénerom tímu sa stal Ladislav Štofa, káder tvorili prevažne Michalovčania, ktorí do útlej telocvične Gymnázia Pavla Horova každý zápas prilákali solídnu návštevu. Keď ich doplnili ďalší talentovaní hráči z východu Slovenska, vytvorilo sa solídne mužstvo, ktoré v jesennej časti obsadilo v prvej lige s piatimi výhrami a šiestimi prehrami siedme miesto.

Zmena ambícii už po pol roku

Stanislav Hudák ale spokojný nebol. Cieľ dostať sa za dva či tri roky do najvyššej súťaže zmenil hneď v zime. Na trénerský post angažoval známeho búrliváka Pavla Jana, ktorý mužstvo v jarnej časti doslova pobláznil. V jedenástich dueloch prehral winLand iba na pôde víťaza prvej ligy rezerva Prešova a skončil na treťom mieste. Pre Michalovčanov začala byť prvá liga tesná a už po roku chceli ísť do Extraligy.      

Pavol Jano pobláznil v Michalovciach všetkých

Do Extraligy po rozhodnutí zväzu a v novej hale

Miesto v nej si síce nevybojovali na palubovke, v sezóne 2011/2012 sa ale predsa do nej dostali po rozhodnutí Slovenského zväzu hádzanej. Rezerva Prešova ako víťaz prvej ligy totiž postúpiť nemohla a druhú Šaľu do Extraligy nepustili kvôli nesplneným podmienkam. Tie HC winLand s prehľadom splnil. Reštart michalovská mužská hádzaná zažívala v telocvični GPH. Tá hlavne v jarnej časti kapacitne nevyhovovala a preto sa po postupe do Extraligy začali Michalovčania obzerať po väčšom stánku. Do oka im padla Mestská športová hala, ktorú ale v správe mali basketbalisti. Spor oboch klubov muselo rozhodnúť mesto, ktoré sa postavilo na stranu hádzanárov. Preto došlo v lete roka 2011 k zmenám športových stánkov. Basketbalisti sa sťahovali do telocvične GPH a hádzanári dostali do správy Mestskú športovú halu.


Nutné rekonštrukčné opravy Mestskej športovej haly sa dokončili krátko pred začiatkom súťaže

Vysoké ambície padli na hubu

Do svojej prvej sezóny v najvyššej súťaži vstupoval HC winLand s veľkými ambíciami. Nutné práce na rekonštrukcii haly sa dokončili v poslednej chvíli, krátko pred začiatkom ročníka. Káder rozšírili viacerí kvalitní hráči. Medzi nimi slovenský reprezentant Tomáš Urban a štvorica Ukrajincov (Tibulevič, Sviridovič, Kučer a Sadovij). Michalovčania začali výborne a v celej jesennej časti sa pohybovali v prvej trojke či štvorke. Vysoké ambície si preniesli aj do jarnej časti. V nej ale mužstvo začalo herne upadať. HC winLand síce skončil v základnej časti na štvrtom mieste a splnil tak stanovený cieľ, vo štvrťfinále play-off ale nestačil na Košice, ktorým podľahol 1:3 na zápasy. Herná kríza vyvrcholila v ďalších zápasoch o piate až ôsme miesto. Michalovčania nakoniec obsadili šieste miesto, s čím spokojnosť nebola. Vyvrcholila predčasným koncom trénera Pavla Jana.

Pavla Jana nahradil Ľuboš Hudák

Po historickej medaile prišiel koniec

Stanislav Hudák sa následne dohodol na obsadený trénerského postu so svojim menovcom Ľubošom Hudákom, ktorý v lete prevzal ambiciózny tím. Ten sa opäť vhodne doplnil, keď prišiel ukrajinský ostrostrelec Aleksander Petrov, po pol roku sa vrátil Lukáš Gamrát, ktorý predtým odišiel do Maďarska, no a káder rozšíril aj ľavoruký kanonier Patrik Hruščák, ktorý sa v sezóne stal najlepším strelcom Extraligy.

Patrik Hruščák bol najlepším strelcom Extraligy

Michalovčanom sa darilo v ich druhej sezóne medzi slovenskou elitou oveľa viac. Od úvodu sa pohybovali na prvých miestach tabuľky. Po základnej časti obsadili skvelé tretie miesto a postúpili tak na záverečný turnaj Final-four, kde sa dostala najlepšia štvorka. Počas sezóny sa ale zmenili podmienky v klube. Ten začal mať finančné starosti, majiteľ klubu už sám nedokázal niesť obrovské bremeno na svojich pleciach. Aj napriek tomu, že hráčom meškali výplaty, na palubovke to vidno nebolo. HC winLand totiž ako sme spomínali dosiahol tretie miesto. V semifinále Final-four síce podľahol Hlohovcu, no o dve hodinky neskôr Prešov zdolal Považskú Bystricu a bolo jasné, že HC winLand má historický bronz pre michalovskú mužskú hádzanú. Historická medaile ale bola aj zároveň rozlúčkovou. Mužskej hádzanej v Michalovciach zazvonil umieračik a z dna sa nedostala ani po siedmych rokoch....

Bronzový HC winLand Michalovce. Po zisku historickej medaile prišiel koniec mužskej hádzanej v metropole Zemplína (foto: viktor zamborský)

Peter Brendza



Uverejnené: 30.04.2020 18:22:04 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.