files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Kultúrne inštitúcie začínajú s virtuálnymi prehliadkami

Na karanténu obyvateľov zareagovali aj kultúrne inštitúcie, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj. Na svojich webových stránkach, alebo prostredníctvom sociálnych sietí ponúkajú návštevníkom virtuálny náhľad do ich priestorov.

V rámci preventívnych opatrení pred šírením nového koronavírusu je aktuálne zatvorených všetkých 23 krajských kultúrnych inštitúcií, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj. „Mnohé z nich to poňali ako výzvu a rýchlo pochopili, že ak ľudia nemôžu za kultúrou, príde kultúra za nimi. Svoje chvíle si môžu s krajskou kultúrou krátiť tak dospelí ako aj deti. Virtuálne výstavy a prehliadky pripravilo deväť kultúrnych zariadení, ďalšie štyri sprístupnili online kreatívne činnosti. Župné kultúrne zaradenia s ponukou online aktivít nekončia, už v najbližšej dobe ju plánujú rozšíriť,“ uviedol košický župan Rastislav Trnka.  Počas domácej izolácie môžu návštevníci virtuálne zájsť napríklad do Galérie umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi. Múzeum Spiša zasa ponúka virtuálne prehliadky priestorov Národopisného múzea v Smižanoch, Múzea Spiša, ako aj kaštieľa v Markušovciach.

S virtuálnymi prehliadkami začala aj michalovská hvezdáreň (foto: internet)

Múzeum a kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove ponúka simulovanú prehliadku podzemnej vinohradníckej expozície kaštieľa.Virtuálnu prehliadku svojich priestorov pripravilo aj zrekonštruované Zemplínske múzeum v Michalovciach. V Baníckom múzeu v Rožňave môžu diváci nahliadnuť do prírodnej expozície a zážitkového centra Sentinel. Absolvovať môžu aj potulky po Dome tradičnej kultúry Gemera aj po Gemerskom osvetovom stredisku. Kraj pripravil aj virtuálnu prehliadku výstavy Verejnej knižnice J. Bocatia v Košiciach, Prvý dotyk so slobodou, ktorá je venovaná Nežnej revolúcii. Okrem virtuálnych prehliadok sa môže verejnosť zapojiť aj do kreatívnych aktivít, ktoré je možné robiť z domu. Napríklad Východoslovenská galéria v Košiciach pripravila kreatívne úlohy a návody Doma s VSG. Tipy na to, akozamestnať deti počas karantény a užiť si popritom aj zábavu ponúka Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína pod názvom Inšpirujte sa. Workshop – Vyrobme si bábku spustilo 23. marca Bábkové divadlo v Košiciach. Každý deň ráno zverejnia na svojom facebooku video s inštruktážou, ako si zhotoviť bábku z materiálov, ktoré sú dostupné v každej domácnosti. Večer v Bábkovom divadle bude patriť čítaniu rozprávok, ktoré bude streamované online. Otestovať svoje vedomosti môžete vo Hvezdárni v Michalovciach, ktorá spustila na svojej webovej stránke vedomostné kvízy. Svoje zbierky sprístupnilo online aj Východoslovenské múzeum v Košiciach prostredníctvom portálu www.pluggy.sk.



Uverejnené: 24.03.2020 12:38:22 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.