files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Komentár: Čo nie je zakázané, je dovolené!

Hokejovou Tipsport ligou a slovenským hokejom zrejme opäť otrasie ďalší škandál. Ten sa tentoraz týka dvoch klubov HKM Zvolen a HK Nitra, ale aj medzery v platnej legislatíve. Vzájomný duel týchto dvoch tímov skončil v piatok 20. decembra 2019 3:2 po predĺžení v prospech Nitranov. Disciplinárna komisia ale zápas kvôli neoprávnenému štartu skontumovala v prospech Zvolena. Nitra sa odvolala a na Výkonnom výbore uspela. Ten zrušil rozhodnutie disciplinárky a ponechal výsledok v platnosti. Slovenský zväz ľadového hokeja si tak opäť raz ušil z hanby kabát.

V čom nastal problém? Za Nitru nastúpila aj dvojica Lukáš Tábi a Alexander Hvizdoš, ktorá štyri dni predtým nastúpila v prvej lige za HK Levice, rezervný tím Nitry, v predohrávanom súboji v Bratislave. Ten sa mal hrať v pôvodnom termíne práve v piatok 20. decembra. Vo Zvolene tak podľa platných predpisov hrať nemohli, keďže v jeden deň odohrať dva zápasy nesmie nikto. „Ak hráč štartoval za materský alebo hosťujúci klub v dovolenej predohrávke či dohrávke, nemôže v pôvodnom termíne stretnutia štartovať v inom majstrovskom stretnutí za svoj materský alebo hosťujúci klub vo svojej, alebo inej vekovej kategórii, alebo vo farmárskom družstve v zmysle čl. 3.3 SP SZĽH. V prípade porušenia tohto ustanovenia bude riadiaci orgán príslušnej súťaže takýto štart hráča považovať za neoprávnený štart podľa čl. 7.1.2.4. SP SZĽH so všetkými dôsledkami v zmysle DP SZĽH,“ citujeme z výkladu disciplinárneho poriadku.

S tým počítala aj disciplinárna komisia, ktorá rozhodla o kontumácii zápasu v prospech Zvolena. Výkonný výbor SZĽH ale rozhodnutie disciplinárky v týchto dňoch zrušil a Nitra tak nepríde o dva body. Navyše, Výkonný výbor vydal rozhodnutie o zmene legislatívy, ktorá s touto situáciou nepočítala. Zdá sa teda, že Corgoni, ktorí využili dieru v legislatíve, neprídu o dva body, ktoré im vzala disciplinárka. Uspeli totiž s odvolaním v špecifickej situácii, ktorú predpisy nepoznajú. Nitrania namietali, že hráč síce nemôže štartovať vo svojom farmárskom družstve, keď už absolvoval duel vo svojom klube, ale v tomto prípade bola situácia opačná a hráči tak hrať mohli. Na toto legislatívny poriadok nepamätá a Nitrania tak využili dieru v ňom. Tento precedens podporil Výkonný výbor SZĽH, podľa ktorého Lukáš Tábi a Alexander Hvizdoš nastúpili za Nitru aj za Levice oprávnene. V oficiálnom stanovisku VV SZĽH sa uvádza: „Výkonný výbor sa s odvolaním HK Nitra voči predchádzajúcemu rozhodnutiu stotožnil. Článok v súťažnom poriadku v tejto veci nebol jednoznačný a povoľoval aj ten výklad, s akým prišla v odvolaní Nitra. Zároveň však poveril právne a súťažné oddelenie, aby dopracovali súťažný poriadok.“ V skratke povedané, Nitra neporušila pravidlá, pretože na túto situáciu legislatíva nepamätá. Čo nie je zakázané, je dovolené...

Tak, či onak, zrodil sa poriadny precedens, ktorý môže v konečnom dôsledku aj ovplyvniť najvyššiu hokejovú súťaž. Na vine nie je ani jeden tím. Vinníkom je zväz, ktorý na takúto situáciu vo svojich pravidlách nemyslel a umožnil využiť Nitranom dieru v legislatíve vo svoj prospech, tak ako trebárs minulú sezónu umožnil Novým Zámkov podporiť rezervu viacerými hráčmi prvého tímu a tým ju aj zachrániť v prvej lige. Na rozhodnutie Výkonného výboru najviac doplatil Zvolen. Ten očakával, že mu pripočítajú dva body za kontumačné víťazstvo, ktoré mu môžu teraz chýbať. Ako sa bude zväz tváriť, keď kvôli tomuto rozhodnutiu skončia Zvolenčania trebárs v druhej štvorke a začnú play-off vonku? Ako sa budú tváriť, keď trebárs prehrajú rozhodujúci siedmy duel, ktorý by v prípade platnosti legislatívy hrali doma? A ako sa zachová, keď práve tieto dva body rozhodnú o tom, že sa Nitra dostane buď na úkor Michaloviec alebo Miškovca do play-off? Čo, keď sa odvolajú aj tí? Budú jeho členovia pchať hlavu do piesku a zakrývať si oči aj potom? Od čoho je dobrá taká legislatíva, kde si vždy niekto nájde medzeru? A ako majú dodržiavať pravidlá ostatné tímy, keď vidia, že sa to dá aj obštrukciami?

Peter Brendza



Uverejnené: 27.02.2020 10:21:59 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.