files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zemplínske múzeum pripravuje podujatia zamerané na ľudové remeslá

Pôjde  o kombináciu  výstav,  prednášok  a tvorivých  dielní,  ktoré  návštevníkom interaktívnou formou priblížia tradičné ľudové remeslá. Prvé z podujatí, zamerané na tkáčstvo, sa uskutoční 22. februára 2020.

Zemplínske  múzeum  v Michalovciach,  kultúrne  zariadenie  Košického samosprávneho  kraja, pripravilo  v novom  roku pre  svojich návštevníkov sériu podujatí s názvom „Deň s ...“. Prostredníctvom nich verejnosti priblíži rozmanité prejavy  ľudovej  kultúry  na  Zemplíne, najmä  tradičné  ľudové  remeslá.  Prvé stretnutie venované tkáčstvu sa uskutoční v sobotu 22. februára 2020 o 15.00 hod. v podkrovných priestoroch východného krídla kaštieľa. „Podujatia  voľne  nadväzujú  na  koncept  z roku   2018,   v ktorom   boli   verejnosti predstavené dva filmové dokumenty s názvami: „Deň s ...michalovskými hrnčiarmi“ a „Deň s... výrobcom pastierskych bičov.„Deň s ... tkaním“ návštevníkom umožní vyskúšať si výrobu plátna pod vedením Jozefíny Štefančíkovej, ktorá sa dlhodobo aktívne venuje tkaniu a reprezentuje región Zemplína na tradičných jarmokoch,“ uviedla Stanislava Rovňáková, poverená vedením múzea.

Výtvory  zemplínskych  tkáčok  a tkáčske  náradie,  ktoré  naši  predkovia  v nedávnej minulosti  bežne  používali, predstaví výstava  dobových  textílií  a  nástrojov  zo zbierok  múzea. Vďaka  pútavému  rozprávaniu  sa  záujemcovia dozvedia aj veľa historických  poznatkov o príprave  plátna  a výrobe  odevov  od  praveku  až  po súčasnosť. Okrem  tkania  na  krosnách si  najmenší  návštevníci môžu  v  rámci tvorivých dielní vyskúšať výrobu tkaných šnúrok a náramkov.




Uverejnené: 12.02.2020 16:19:44 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.