files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Známe osobnosti tromfli trénerskí nováčikovia

V druhej dekáde druhého tisícročia pôsobilo v michalovskom futbalovom klube MFK Zemplín deväť trénerov. Treba podotknúť, že po rokoch, kedy boli zmeny časté sa to hlavne v druhej polovici tejto dekády ustálilo. Z deviatich trénerov boli traja takí, ktorí už predtým dosiahli úspechy. Neboli to však oni, za koho sa michalovský futbal najviac posunul.

Éra Vlastimila Petrželu

Aj keď MFK Zemplín mal pravidelne veľké ambície, hráči ich nedokázali naplniť. V sezóne 2009/2010 obsadili iba siedme miesto, čo sa funkcionárom málilo. Aj preto sa začali obzerať po trénerskej osobnosti, ktorá by zasadla na lavička. Našli ju vo Vlastimilovi Petrželovi. Český renomovaný odborník na počudovanie viacerých prijal ponuku vtedy slovenského druholigistu, hoci predtým mal za sebou napríklad pôsobenie v Slavii Praha, či Zenite Petrohrad. Za pôsobenie českého trénerského mága sa klub stal profesionálnejší. Z tohto pohľadu teba bol pripravený aj na postup vyššie. Chýbali ale výsledky, ktoré Petrželovi v apríli roka 2012 zlomili krk.

Bubenkov parádny rukopis

Druhým trénerom, ktorý už mal úspechy pred príchodom do Michaloviec je Prešovčan Jozef Bubenko. Ten predtým získal slovenský titul aj pohár s Interom Bratislava a to rovno dvakrát, v sezónach 1999/2000 a 2000/2001. V roku 2000 sa dokonca na Slovensku stal trénerom roka. Aj v Michalovciach potvrdil Bubenko svoju povesť. V domácich zápasoch hral Zemplín na jeseň roka 2013 taký futbal, ako dlho nie. Horšie to bolo ale so zápasmi vonku, kde ich jeho hráči nevedeli zopakovať. Po jeseni tretie miesto a veľká strata na lídra z Podbrezovej spôsobili, že sa klub s renomovaným trénerom rozlúčil.

Najskôr reprezentácia, potom Michalovce

No a tretím trénerom, ktorý viedol Michalovce až potom, ako si spravil veľké meno, je Stanislav Griga. Ten prišiel do Michaloviec v januári 2016 a nováčika Fortuna ligy doviedol k brehom záchrany. Griga pred Michalovcami pôsobil napríklad v Slovane Bratislave, Sparte Praha a spolu s Michalom Hippom viedol v rokoch 2012 až 2013 aj slovenskú reprezentáciu.

Otcovia slávnych synov

V druhej dekáde druhého tisícročia dalo vedenie klubu šancu aj mladým perspektívnym trénerom. Dvaja z nich sú dokonca otcovia slávnych synov. Petrželu v roku 2012 striedal Albert Rusnák st, Bubenka na začiatku roka 2014 Ondrej Duda. Oboch spája okrem iného aj to, že ich synovia sú slovenskí reprezentanti. Albert Rusnák ml. hviezdi v americkom Real Salt Lake City, Duda mladší sa v týchto dňoch stal novou posilou anglického Norwichu.

Albert Rusnák je v súčasnosti trénerom reprezentačného výberu do devätnásť rokov.

Nováčikovia zatienili harcovníkov 

Aj keď michalovský futbal viedli aj renomovaní tréneri, najväčšie úspechy paradoxne dosiahli nováčikovia na lavičke. Keď v lete 2014 zasadol na stoličku vtedy ambiciózneho druholigistu český tréner František Šturma, nikto nečakal že v lete 2015 na Zemplíne už bude kopať prvoligový futbal. Šturma dokázal to, čo sa jeho slávnejším predchodcom nepodarilo. Doviedol michalovský futbal do najvyššej súťaži.

František Šturma robil v sezóne 2010/2011 asistenta Vlastimilovi Petrželovi. V sezóne 2014/2015 ho predčil, keď s MFK Zemplín postúpil do najvyššej súťaže.

Český tréner hneď po pol roku pri tíme skončil. Nahradil ho hore spomenutý Griga, ktorého po ďalšom pol roku vymenil jeho asistent Anton Šoltis. Mladý kormidelník zasadol na trénerskú stoličku tak pevne, že sa stal najdlhšie slúžiacim lodivodom vo Fortuna lige. Skončil iba nedávno, v novembri 2019. Kto by to pri jeho nástupe povedal, že tu vydrží takto dlho? Aj jeho nástupcom sa stal asistent - Jozef Majoroš. Ten jesennú časť dokoučoval parádne, keď zvíťazil vo všetkých troch zápasoch.

Antona Šoltis (vľavo) vystriedal Jozef Majoroš (foto: Róbert Andrejov).

Tréneri MFK Zemplín Michalovce v druhej dekáde tisícročia
Vladimír Rusnák ml. (do leta 2010)
Vlastimil Petržela (do apríla 2012)
Albert Rusnák (do mája 2013)
Jozef Bubenko (jeseň 2013)
Ondrej Duda (jar 2014)
František Šturma (zima 2016)
Stanislav Griga (jar 2016)
Anton Šoltis (november 2019)
Jozef Majoroš

Peter Brendza



Uverejnené: 26.01.2020 14:19:51 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.