files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vánok z Veľkých Kapušian v Macedónsku

 

Leto 2010 bolo pre súboristov Vánku z Veľkých Kapušian neobyčajným. Po prvýkrát sa zúčastnili na medzinárodnom folklórnom festivale, kde spojili svoje vystúpenia s oddychom, teda príjemné z užitočným. V dňoch 20. – 26. 07. 2010 sa totiž zúčastnili Medzinárodného folklórneho festivalu Ohrid Waves 2010 v ďalekom Macedónsku. Cesta bola dlhá, no ubehla veľmi rýchlo. Pomyslenie na hrejivé lúče slnka a šantenie na pobreží Ohridského jazera sľubovalo množstvo zážitkov.


Neobyčajná bola aj kúzelná atmosféra večerného sprievodu mestom Ohrid, pri ktorom nás zastavovali ľudia z chodníkov s prosbou vyfotiť sa s  nami. Žasli nad našimi pestrými krojmi i nad spevom, ktorý sa niesol ulicami sviatočného mesta a ktorý prevýšil ostatné súbory. No najväčším úspechom vánkarov bolo samotné vystúpenie na námestí sv. Klimenta Ohridského. Medzi 18-ma súbormi takmer z celej Európy (Turecka, Srbska, Estónska, Ruska a ďalších) skutočne zažiarili. Odmenou pre ne bolo aj to že nás vyhľadávali rodáci zo Slovenska žijúci na území Macedónska, ako aj náhodní rekreanti, ktorý boli šťastní že aj tam, ďaleko od domova začuli rodnú reč, známy spev i pozdrav od svojich krajanov. Nemenej úspešné bolo aj ich druhé vystúpenie v meste Struga (kde sme bývali), kde si mohli zatancovať aj po boku malých Eskimákov z Jakutska (z ďalekej Sibíri – jeden z 19.-tich súborov). Na festivale sme získali veľa kontaktov. Domov sme sa vracali s novými skúsenosťami a s pesničkou na perách.

         No najlepšie by o tom vedeli porozprávať práve naše deti, ktorým sa domou nechcelo akosi vracať. Pochopiteľne! Veď v tom čase sa prázdniny iba začínali.

 

 

                                                                    z DFS Vánok V. Vasiľová





Uverejnené: 21.09.2010 14:42:00 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.