files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zázrak menom Mácha

 

Začala sa výstava o českom poetovi Máchovi, ktorý by túto jeseň oslávil dvesté narodeniny. Navštíviť ju môžete v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického v Michalovciach. Karel Hýnek Mácha je i súčasťou maturít, preto sa očakáva záujem nielen zo strany bežných čitateľov, ale i stredoškolákov.


 

Dve storočia medzi nami

 

Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického usporiadala výstavu s názvom „Zázrak menom Mácha“. Začala 8. septembra počas Dňa otvorených dverí. O 10-tej hodine ráno ju prvýkrát zazreli aj oči návštevníkov. Žiaci si nielenže pozreli zaujímavú výstavu, ale i vypočuli profesionálny výklad. O ten sa postarali zamestnanci ZKGZ. ,,Tohto roku máme aj výnimočnú výstavu Karla Hynka Máchu, pretože má dvesté výročie narodenín. Z tohto dôvodu sme mali aj malú slávnosť. Výstava bude prístupná verejnosti do 8. októbra, najmä však pre študujúcu mládež, pretože je to maturitná otázka,“ dodáva zástupkyňa riaditeľky ZKGZ, Mgr. Emília Lačná.


 

Kto bol Mácha?    

                            

Prešli už dve storočia od jeho narodenia. Nastal čas pripomenúť všetkým kto bol a čím bol. Narodil sa v Prahe v roku 1810. Napriek tomu, že pochádzal z tovarišskej rodiny, nevybral sa cestou remesla. Rozhodol sa študovať na gymnáziu, odkiaľ pokračoval na právo. Jeho básnickú kariéru ovplyvnila revolúcia v Európe. Stal sa popredným českým básnikom a prvým moderným poetom. Do svojej tvorby vkladal city, pesimizmus, filozofiu, opisy prírody  i vtedajšej doby. V dobe, v ktorej žil, nebol spokojný. Negatívne pohľady na ňu vkladal aj do jednotlivých riadkov. V lyrických veršoch hľadal zmysel života. Žiaľ, jeho sa tvorba nedočkala dlhej slávy, pretože krátko po doštudované na univerzite, umrel. V 26-tich rokoch bola Machova poézia zavŕšená. Dostihla ho infekčný chorova, ktorej podľahol. Za tak krátky čas sa stihol vryť do pamäti ľuďom, presláviť sa svojím písaným umením a ovplyvniť české povedomie.


 

Maturantom

 

Výstava je prístupná všetkým čitateľom knižnice. Nájdete ju na najvyššom poschodí, pri hudobnom oddelení. Maturanti sú zvlášť vítanou skupinou. Prezentácia tejto výstavy im bude nápomocná pri maturitách. Možno si tak budú môcť dovoliť vynechať jednu z maturitných otázok, pretože sa ju naučia priamo v knižnici. Veď praktická ukážka je najviac zapamätateľnou formou výučby. Aj tí, ktorí javia nepatrní záujem o knihy, alebo osobnosti literatúry sa môžu dozvedieť viac o živote Máchu zo sklených tabúl, z ktorých je vyskladaná výstava. Prevedie vás jednotlivými rokmi autorovej tvorby a ukáže fotografické podoby kníh.

Výstava je v českom jazyku, pretože ZKGZ spolupracovala s Českým centrom v Košiciach. Výstava Zázrak menom Mácha bude trvať presne mesiac, teda do 8. októbra. Dvere knižnice sú vám otvorené od pondelka do soboty.

 

Veronika Cholewová



Uverejnené: 19.09.2010 15:09:36 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.