files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Deň otvorených dverí v Zemplínskej knižnici G. Zvonického

8. septembra mala Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického otvorené dvere pre každého. Zamestnanci pripravili počas celého dňa pre svojich čitateľov zaujímavé akcie a pre nových členov zasa bezplatné zápisné. Zástupkyňa riaditeľky ZKGZ, Mgr. Emília Lačná, nám porozprávala o novinkách i problémoch tejto inštitúcie.

Prví návštevníci – deti

 

Deň otvorených dverí bol pôvodne naplánovaný na 2. septembra, žiaľ, pre vyhlásenie štátneho smútku sa podujatie o týždeň posunulo. Zvyčajne sa malí prváčikovia zastavia s rodičmi prvý školský deň. Zapíšu sa a vypožičajú si prvé knižky. Tento rok to bolo zo spomínaného dôvodu ináč. Do budovy prichádzali žiaci základných škôl už zrána. V rámci vyučovania sa zúčastnili aj naplánovaného programu, ale ten nebol určený iba deťom. ,,Podujatie je smerované na základné školy, hlavne najmenším prváčikom. Práve pre nich je pripravená v evidencii výstava kníh, aby zistili, že čítanie nie je iba povinnosť, ale radosť z poznávania nových písmeniek,“ povedala nám zástupkyňa riaditeľky ZKGZ,  Mgr. Emília Lačná. Bez obmedzenia veku bolo popoludňajšie kreslenie na chodník. ,,Deň otvorených dverí organizujeme už tradične začiatkom školského roka. Je venovaný širokej verejnosti i čitateľom knižnice. V tento deň sú všetky služby zadarmo. Bezplatný je zápis nových čitateľov, prístup na internet, odpúšťame poplatky za oneskorené vrátenie. Na prízemí sa tiež nachádza burza LP platní a kníh,“ informovala  zástupkyňa riaditeľky. DOD má v ZKGZ už 15-ročnú tradíciu. Dodáva, že kedysi mu patril marec, mesiac kníh. Asi tretí rok po sebe sa akcia spája so začiatkom školského roka.

 

Aktívna knižnica

 

Tiché miesto, kde sa číta a študuje je v neustálom pohybe. Ročne usporiada desiatky akcií. Zamestnanci knižnice stále niečo vymýšľajú, čím by prilákali viac čitateľov. Najviac zastúpenou skupinou sú deti, ale vraj chodie-vajú i starší občania. Stredoškolská mládež chodí len nárazovo na informatické oddelenie. Zemplínska knižnica sa usiluje pravidelne obstarávať publikácie, aby čitatelia dostali do rúk, čo hľadajú. Starosti má rovnaké, ako iné inštitúcie – finančné. ,,Snažíme sa nakupovať všetko, čo vyjde, ale problémom je nedostatok peňazí, preto môžeme niekedy zakúpiť len jeden kus a to je málo,“ rozpráva zástupkyňa. Budova ponúka bezplatné služby či organizuje podujatia pre školskú mládež. ,,Nedávno sme tu mali Európske pexeso, teraz Máchu a pripravujeme besedu so spisovateľkou ženských románov,“ dodáva Mgr. Emília Lačná. V realizácii je projekt SPP pod názvom “Dedičstvo regiónov“. Súčasťou bude cyklus besied o histórii Michaloviec a Sobraniec, ukážka tradičného tkania a mnoho iného. Knižnica sa zapojila aj do projektov “Čítame s Osmijankom, Noc s Andersenom, Moja naj kniha a Do knižnice“. Ľudia si taktiež môžu zasúťažiť o najlepšiu pozvánku do knižnice. Vytvorením videa, záložky, fotografie, plagátu a pod., sa zaradia do celoslovenskej kampane na propagáciu knižníc a čítania. Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického je súčasťou nielen celoslovenských, ale dokonca medzinárodných projektov. Rozhodne sa ju oplatí navštíviť a zalistovať nejakou jej knihou, a to nielen počas DOD.

                       Veronika Cholewová

 



Uverejnené: 16.09.2010 10:37:39 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.