files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ivan Hrtús: Michalovský hokej mi zostal v srdci

Michalovský seniorský hokej v tomto roku slávi 45 rokov od svojho vzniku. Hráči HK Dukla Ingema Michalovce k tomu prispeli víťazstvom v prvej lige a následným postupom do najvyššej Tipsport ligy. Baráž so Žilinou bola šiestym pokusom o najvyššiu súťaž. V prvých piatich nestačili Michalovčania na svojich protivníkov. Absolútne prvým pokusom michalovského hokeja dostať sa do najvyššej súťaže bola sezóna 1985/86. Vtedajší vojaci suverénnym spôsobom vyhrali slovenskú národnú ligu, v baráži ale boli nad ich sily Vítkovice, ktorým podľahli 0:3 na zápasy.

Víťazi prvej ligy v sezóne 1985/86. Dolný rad zľava: Holubář, Farkaš, Hulva, Jupa, Hrtús, Vavrečka, Baráth, Varga. Druhý rad zľava: Jaroslav Hrabčák - tréner, Sládeček, Hromjak, Bartánus, Veselovský, Dujíček, Zatloukal, Očenáš, Benkovič, Kolečáni, Petrus - asistent trénera, Šefčík - masér.  Horný rad zľava: Burger, Moták, Repka, Haščák, J. Benkovič. Na snímke chýba Hornák. (foto: Zemplín Extra 1986)

Ľudia sedeli na strechách aj na stromoch

Podobne ako teraz na extraligových zápasoch, aj pred viac ako 30 rokmi bol v Michalovciach ten pravý hokejový ošiaľ. „Ľudia hokej žrali už vtedy a ako vidím, žerú ho aj teraz,“ rozhovoril sa počas návštevy premiérového duelu Dukly v Extralige vtedajší kapitán VTJ Ivan Hrtús. Tomu sa ušla česť hádzať premiérové buly Michaloviec v Tipsport lige. Stalo sa tak minulý piatok v zápase s Liptovským Mikulášom (5:1). „V prvom rade som veľmi rád a som prekvapený, že takáto pozvánka prišla. Čakal som, že sa niečo udeje na tridsať rokov od nášho víťazstva v prvej lige, no nič nebolo. Už pri svojom príchode do Michaloviec som videl, že sa tu zmenilo veľmi veľa. Je to iné mesto, ako bolo vtedy. Niektorí ľudia sa ale nemenia a som rád, že ostali na štadióne až doteraz,“ pokračuje Ivan Hrtús, ktorý sa zahral najvyššiu federálnu aj slovenskú ligu.

Ivan Hrtús s "Ďurim" Kučerom, ľadárom na štadióne v roku 1986 aj teraz (foto: facebook Ivan Hrtús)

Pri vstupe na michalovský štadión sa mu opäť raz vynorili krásne spomienky na senzačný triumf veľmi dobre partie. „Na michalovské časy sa vždy veľmi dobre spomína. V podstate vtedy celý východ žil hokejom. Košice boli majstri, my sme vyhrali prvú ligu. Na náš barážový zápas do Košice s Vítkovicami prišlo okolo desať tisíc ľudí. Čo sa týka nášho družstva, boli sme veľmi silní. Najväčšia sila bola v kolektíve, šiestym hráčom bolo obecenstvo. Štadión vtedy nebol zakrytý, ale hlavne to malo taký burcujúci moment. Kontakt s divákom. Vždy sa zasmejem, keď si spomeniem, že ľudia sedeli po strechách, či stromoch. Hokejom žili od rána do večera,“ vynára v spomienkach vtedajší kapitán vojakov.

Základom výborná partia

V kádri trénera Jaroslava Hrabčáka sa vtedy zišli viaceré výborné individuality. Na vojnu prišli okrem Hrtúsa z Nitry aj Sládeček a Kolečáni, a spolu vytvorili najlepší útok ligy. Okrem nich tu vtedy boli aj Veselovský či Bartánus, ktorí sa následne presadili v Košiciach. „Náš útok s Barátom a Benkovičom v obrane bol bezpochyby najlepšou päťkou v lige. Mali sme aj najlepšieho brankára v lige, už nebohého Paľa Holubářa. Doslova dríčom bol Edo Hornák, ktorý potom hral za Slovan Bratislavu. Ďalšími kvalitnými hráčmi boli Veselovský, Bartánus či Paľo Farkaš. Proste, bola tu obrovská sila. Tá sa prejavila na konečnom výsledku. V prvom rade sme ale boli výborná partia, čo bol takisto jeden z faktorov nášho víťazstva,“ spomína Hrtús, ktorý bol na vojne v Michalovciach druhým rokom. Prvý strávil v Trenčíne. „Tam mi to nevyšlo podľa predstáv. Chcel som sa presadiť aj tam, boli tam ale rôzne vplyvy, ktoré mi to neumožnili. Poviem otvorene ako to je, určití ľudia nedovolili niektorým Slovákom presadiť sa. V Michalovciach som hokejovo pookrial. Našiel som tu parádnu partiu od vedenia klubu, cez trénera Hrabčáka, hráčov, až po ľudí, ktorí fungovali na štadióne a chodili na zápasy,“ podotýka Hrtús.

S Vítkovicami nemali šancu

Víťazstvom v národnej lige si Michalovčania vybojovali účasť v baráži o federálnu súťaž. V nej narazili na víťaza českej ligy HC Vítkovce, s ktorými prehrali hladko 0:3 na zápasy. V historickej baráži o najvyššiu ligu teda ťahali za kratší koniec. „Vítkovice mali svoju silu, čo sa ukázalo aj následne, keď ostali v najvyššej súťaži. Už vtedy mali v tíme viaceré individuality. Trénoval ich pán Vújtek, obrovská osobnosť hokeja. My sme boli mladí chalani, pre ktorých to bola obrovská skúsenosť,“ zdôrazňuje Ivan Hrtús. My len dodajme, že Michalovčania najskôr vo Vítkoviciach prehrali 0:4 a 4:8, tretí duel v Košiciach (hralo sa tam preto, že michalovský štadión nevyhovoval zápasom najvyššej súťaže) 2:6.

Michalovský hokej mu zostal v srdci

Michalovský hokej po jeho odchode zažíval pekné aj smutné chvíle. V deväťdesiatych rokoch trikrát siahal na najvyššiu slovenskú ligu, neuspel ale v barážach o ňu. Začiatkom nového milénia ale prišla kríza aj naň. Po odchodoch sponzorov spadol do druhej ligy, kde pobudol päť rokov. Po návrate do prvej ligy prišlo najskôr etablovanie v nej a teraz postup do najvyššej súťaže. Sledoval Hrtús výsledky michalovských hokejistov aj keď tu nebol? „Samozrejme, že áno. Michalovský hokej mi zostal v srdci. Od svojho odchodu som ho sledoval. Tešil som sa z výsledkov v prvej lige, ľúto mi bolo, keď vypadol do druhej. Potreboval ale asi nejakú očistu. Tak to niekedy býva. Veľmi ma teší, že v tomto roku postúpili Michalovce do Extraligy. Ľudia tu majú hokej radi a určite si zaslúžia najvyššiu súťaž,“ zdôrazňuje Ivan Hrtús.

To, že práve on mohol hodiť historické extraligové buly si veľmi cení. „Ja sa chcem veľmi pekne poďakovať vedeniu klubu, že ma na historický zápas zavolali a že som dostal takúto možnosť. Bola to pre mňa obrovská česť,“ dodáva na záver kapitán majstrov z roku 1986, ktorý momentálne pracuje ako mládežnícky tréner.

Peter Brendza



Uverejnené: 22.09.2019 10:01:34 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.