files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V prímestských autobusoch sa tento týždeň odveziete za zľavnené cestovné

Košický samosprávny kraj (KSK) sa zapája do Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorý bude prebiehať od 16. do 22. septembra. Aj tento rok sa môžu cestujúci prímestskými autobusmi spoločností eurobus, a.s. a ARRIVA Michalovce, a.s.prepraviť v týchto dňoch lacnejšie.

Plne platiacich cestujúcich odvezú prímestské autobusy za zľavené cestovné, ktoré štandardne mimo týždňa mobility využívajú žiaci, študenti, deti, ťažko zdravotne postihnutí a ich sprievodcovia. Oproti plnej sume tak cestujúci ušetria 40 – 50 percent, v závislosti od precestovanej vzdialenosti, respektíve tarifného pásma.  „Aj tento rok podporujeme Európsky týždeň mobility zľavneným cestovným v prímestskej autobusovej doprave. Chceme motivovať ľudí, aby presadli z áut do verejnej dopravy a zažili jej výhody na vlastnej koži. Benefity z tejto akcie môžu využiť všetci, nielen vodičiáut, zľavu teda získajú aj naši pravidelní cestujúci na linkách prímestskej autobusovej dopravy,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. 

Heslo aktuálneho ročníka znie Walkwithus! -Prejdime sa spolu!, témou kampane je Bezpečná chôdza a cyklistika. V tomto roku chcú organizátori motivovať verejnosť k úvahe o výhodách aktívneho spôsobu dopravy, akými sú flexibilita, ekológia, spoľahlivosť, či sociálna a ekonomická dostupnosť. Županpri tejto príležitosti ocení najaktívnejšie školy v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja, ktoré sa v jari zapojili do celonárodnej kampane Do školy na bicykli. Gymnáziu na Šrobárovej ulici v Košiciach a Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Michalovciach dostanú novéstojany na bicykle a kolobežky. „Našim cieľom je motivovať študentov k využívaniu ekologických spôsobov dopravy nielen v rámci týždňa mobility, ale počas celého roka. Preto som rád, že aj takýmto spôsobom napomáhame k vytváraniu podmienok pre využívanie alternatívnych druhov dopravy a rozhýbavame mládež, ktorá väčšinu dňa presedí v školskej lavici," uviedol Trnka.

Európsky týždeň mobility vlani v Košickom kraji prekonával rekordy. V autobusoch počas tohto týždňa pribudlo 28 419 cestujúcich, čo predstavuje nárast o 5,92 percent oproti roku 2017. Pre zvyčajne plne platiacich bola poskytnutá zľava v celkovej sume 77 402,46 eur. „Za predpokladu, že by títo cestujúci využili osobné auto, keď priemerná obsadenosť osobného vozidla je 1,5 osôb na jedno auto a dĺžka auta v kolóne je 5 metrov, môžeme hovoriť, že sme v týždni mobility skrátili dopravné zápchy v Košickom kraji o takmer 36 kilometrov,“ poznamenal Trnka. Práve to sa počas Európskeho týždňa mobility viditeľne odrazilo na zmiernení dopravných zápch pri vstupoch do všetkých miest v Košickom kraji.



Uverejnené: 16.09.2019 08:42:48 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.