files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Športový život v Žbinciach

 

       

Už päť rokov sa hráči futbalového A-mužstva TJ Družstevník Žbince (okres Michalovce) usilujú o postup do I. triedy ObFZ Michalovce. Z rôznych príčin im to však doteraz nevyšlo.

 

Zvučné mená

 

„Neúspechy však s nami nič nerobia. Berieme ich ako súčasť športového života. No a prečo sme sa vlastne nedostali vyššie? Raz nám nevyšla jesenná časť, inokedy odvetné súboje a škrt cez rozpočet nám robili aj zranenia kľúčových hráčov,“ vysvetľoval predseda klubu Ladislav Vajda.  Pritom žbinský klub dáva dôraz na zvučné futbalové mená. V súčasnosti jeho dres oblieka Ivan Rebej, bývalý stredopoliar treťoligových Topolian, no predovšetkým niekdajší lastomírski futbalisti - Peter Svoboda, Ján Eštok, Pavol Serdy, Stanislav Guzej a Marián Pavlov. Všetko ostrieľaní štvrtoligisti. Nesmieme zabudnúť ani na známeho veterána - 54-ročného Jána Adamčíka z Budkoviec. Ten sa stále aktívne venuje najpopulárnejšej kolektívnej hre a momentálne ujedá zo žbinského futbalového chlebíka.

 

Výborné vzťahy s Lastomírom

 

„Prečo máme v kádri predovšetkým bývalých lastomírskych hráčov? Odpoveď je jednoduchá. S tamojšími funkcionármi mám dlhodobo nadštandardné vzťahy. Hlavne so starostom Šípošom, ale aj s prezidentom klubu Ketcemom a trénerom Lukáčom. Nie je to však jednostranná spolupráca. Trebárs, cez nedávno skončenú súťažnú prestávku sme do piatoligového Lastomíra uvoľnili veľmi talentovaných bratov Jurčových,“ opisoval spoluprácu. Práve uvedení súrodenci by mali Lastomírčanov pomôcť v boji o postup do IV.ligy Juh.

 

Šiesty pokus o postup

 

Vráťme sa však k žbinskému „áčku.“ Ako sme spomínali, už aj v uplynulých sezónach sa usilovalo o miestenku medzi oblastnou elitou, ale zakaždým jeho zámer stroskotal. „Nikdy sme neobsadili postupovú priečku. Stále sme však skončili do 4.miesta. O lepšie pozície nás pripravili aj administratívne zásahy riadiaceho orgánu. Už dvakrát nás potrestal za inzultáciu rozhodcu. V prvom prípade nám odpočítal až šesť bodov, v ďalšom tri. Od tých čias však dosť nabádam chlapcov na hernú disciplínu,“ uviedol tento futbalový fanatik.

Pochopiteľne, že aj v tejto sezóne má TJ Družstevník postupový cieľ.  „A prečo nie? Opäť máme konsolidované mužstvo a veľmi skúsených futbalistov. Za najväčších konkurentov v boji o celkové prvenstvo pokladám Krásnovce a Trhovište. Ak ich po záverečnom kole nepreskočíme v tabuľke, nič sa nedeje. Žbinský futbalový život pôjde bez problémov ďalej,“ konštatoval. Práve s prv menovaným tímom si Žbince zmerali sily v úvodnom kole II.B triedy.  V domácom prostredí remizovali 2:2. „Bol to veľmi vyrovnaný duel a hlavne výsledkovo dosť otvorený. Mohol sa skončiť výsledkom 0:4, ale aj 10:5. Oba  celky totiž zahodili sľubné šance,“ hodnotil s odstupom času. 

 

Veľké obavy o mládež

 

 Ladislav Vajda má však veľké obavy o mládežnícky futbal v obci.

„Doplácame na negatívny populačný vývoj. V Žbinciach sa rodí málo detí. V súčasnosti síce máme v doraste 16 hráčov, ale to dlho nepotrvá. Len čo im pribudnú roky, nebude ich mať, kto nahradiť. Naozaj neviem, ako to bude vyzerať o niekoľko rokov,“ pesimisticky konštatoval. Navyše, už aj súčasní členovia dorasteneckého kádra nemajú práve najlepšiu tréningovú a zápasovú dochádzku. Niekedy sa ich zíde jedenásť-dvanásť. Najmä v lete majú kadejaký prístup k futbalovým povinnostiam.

Inak, už dávnejšie Žbinčania nemajú žiacke družstvo. „Svojich niekdajších žiakov sme pustili do susedného Hatalova. Navštevujú tamojšiu základnú školu a popritom sa venujú futbalu,“ lakonicky zdôvodnil.

 

Príkladná spolupráca

 

 Hlavným sponzorom klubu je miestna samospráva. Jej spolupráca so sponzormi je na vynikajúcej úrovni. „Máme výborný trávnik, ktorý sa kosí novou kosačkou. Na perfektnej úrovni je ozvučenie futbalového stánku. Je tu až šesť reproduktorov. Kus roboty sa spravil v uplynulých rokoch. Bola zastrešená tribúna, urobili sa sprchy pre hostí. Dokončuje sa renovácia sociálnych zariadení. Dovolím si tvrdiť, že máme podmienky na úrovni štvrtej a piatej ligy,“ chválil.

 

Uhorkovú sezónu nemajú

 

Tunajší činovníci sa snažia fanúšikom spestriť aj súťažnú prestávku. „Už sedem rokov počas leta usporadúvame stretnutie futbalových generácií. Pozývame si naň svojich priateľov a bývalých žbinských hráčov,“ objasnil L.Vajda. Na podujatí nechýbali ani bývalý futbalista Slovana Bratislava Pavol Gostič, už nebohý niekdajší michalovský hráč a tréner Štefan Potoma, pracovník Technických a záhradníckych služieb mesta Michalovce Alexander Kozák, ktorý v Žbinciach začínal s futbalom.

Iniciátorom organizovania takéhoto podujatia je práve L.Vajda. „Na turnajoch v rôznych mestách a obciach som videl kadejaké exhibičné súboje. Chcel som však vymyslieť niečo nové, no a napadlo mi stretnutie futbalových generácií,“ priblížil podstatu organizovania. Nevšedný turnaj spestrujú vystúpenia zemplínskych umeleckých telies. Nechýbajú ani chutné pokrmy - guláš či pečená klobása.

 

Zelenú majú aj iné športy

 

Žbinský športový život pulzuje aj vďaka mariášovému turnaju. „Každoročne na prelome januára a februára v spolupráci so samosprávami okolitých obcí - Dúbravky a Laškoviec organizujeme prestížny turnaj. Stále na ňom štartuje zhruba štyridsať hráčov. Mali sme tu už aj účastníkov z Košíc a zo Sniny,“ vyjadril sa.

Obec zviditeľňuje aj hasičský šport. Miestne mužstvo dosahuje vynikajúce výsledky na súťažiach v michalovskom a sobranskom okrese. Vianočnú atmosféru umocňuje stolnotenisový turnaj. Svoje športové majstrovstvo na ňom predvádzajú ping-pongisti zo Žbiniec a blízkeho okolia.

                                                                                                  (janč)



Uverejnené: 11.09.2010 19:47:19 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.