files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Komentár: Kedy začneme VARiť aj na Slovensku?

Najvyššia slovenská futbalová Fortuna liga má za sebou prvých sedem kôl a od ostatných ju teraz predelí reprezentačná pauza. Za oné skoro dva mesiace sa udialo viacero vecí. Každý jeden tím už pozná chuť víťazstva, iba jeden nepozná ako chutí prehra. Slovenský tím si znova po roku zahrá v Európskej lige a rozhodcovia si znovu robia čo chcú.

Posledná časť nášho hodnotenia je najhorším konštatovaním. Na Slovensku sme totiž stále nedosiahli bod, v ktorom by bol s výkonom hlavných arbitrov spokojnosť. Aj po siedmom kole sa nehovorilo napríklad o fantastickom derby zápase Dunajská Streda – Slovan Bratislava, nehovorí sa o výbornom štarte Zlatých Moraviec, ani o siedmych výhrach Žiliny. Na pretrase boli opäť rozhodcovia, na ktorých výkony už druhý duel po sebe doplatili aj michalovskí futbalisti. Tých arbitri obrali možno už o päť bodov. V šiestom kole na domácej pôde remizovali krátko po začiatku druhého polčasu so Sereďou 1:1 Zápas to bol fakt remízový, obaja museli byť spokojní. V 50. minúte napriahol spoza šestnástky grécky stredopoliar Savvidis a jeho projektil skončil v sieti. Na počudovanie ale predtým zaznel hvizd hlavného rozhodcu, ktorý Grékovi odpískal faul. Ten asi videl iba rozhodca Somoláni. Zápas skončil 1:1 a nebyť omylu rozhodcu, Michalovčania mohli vyhrať a v tabuľke mať o dva body viac. Zverenci trénera Antona Šoltisa cítili krivdu aj po siedmom kole. V Trnave viedli po prvom polčase 1:0, v druhom sa ale diali veci. Po hodine hry rozhodca Ochotnický vymyslel pokutový kop, z ktorého Mitrea vyrovnal a v 75. minúte dokonca Trnavčania otočili výsledok, keď sa presadil Halilovič. Ešte predtým ale rozhodcovia nezbadali čistý faul na Turíka. Apropo, v druhom polčase skoro všetko patrilo Trnavčanov, ktorí dostali viac ako desať percent. Nad nariadeným pokutovým kopom sa mimochodom pozostávali aj komentátori televízneho prenosu.

Nechcem teraz rozoberať, o koľko bodov obrali Michalovčanov rozhodcovia a kde mohli byť, keby neprišli sporné verdikty. V prvom rade by sa mali pozrieť na seba, či urobili všetko preto a či boli ich výkony také dobré na to, aby zdolali Sereď a bodovali v Trnave. O ich chybách, ako aj chybách trénerov sa dočítame všade. Zo správ disciplinárnej komisie vieme o trestoch. Vieme, že napríklad Matej Trusa dostal za červenú kartu zo zápasu so Senicou dvojzápasový dištanc, vieme, že tréner Senice Michal Ščasný má za červenú kartu zastavenie činnosti. No nikde sa nedočítame, aký trest a či vôbec dostanú rozhodcovia za verdikty, ktorými ovplyvňujú zápasy. Či sú rozhodcovia nadľudia nad ostatnými, čiže nad trénermi, funkcionármi či hráčmi, keď o trestoch pre nich sa verejnosť nedozvie nič? Asi áno!

V poslednom čase sa začína hovoriť o tom, aby sme aj na Slovensku začali používať systém VAR. Tento videosystém výrazným spôsobom vo svetovom futbale eliminoval chyby arbitrov. Aj keď bude finančne náročný, Slovenský futbalový zväz a Únia ligových klubov by mali urobiť všetko preto, aby sa u nás zaviedol. Je to možno ešte dôležitejšie, ako umelé osvetlenie a vyhrievaný trávnik, na ktorých dodržiavanie sa dbá najviac. Chyby arbitrov totiž pribúdajú a zrejme aj pribúdať budú. Zastaviť a eliminovať ich zrejme môže iba tento systém. Budeme teda čoskoro VARiť aj na Slovensku?

Peter Brendza



Uverejnené: 03.09.2019 16:29:35 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.