files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

DUŠA folklórneho súboru ZEMPLÍN


Milan Hvižďák je doslova dušou folklórneho súboru Zemplín. Celý svoj život venoval tancu a práci s mládežou, aby sa spoločne snažili zachovávať folklórne tradície nášho národa nie len u nás na Slovensku, ale po celom svete. Tohto roku uplynie už 50 rokov, čo je na čele FS Zemplín. Práve pri tejto príležitosti sa bude konať 11. septembra 2010 vystúpenie „Bolo to a boli tu“. My sme boli zvedaví, ako sa vlastne dostal k tancu a choreografii. Dozvedeli sme sa, že pôsobil aj na Kube a v bývalej Juhoslávii založil folklórny súbor ŠAFÁRIK. To, a ešte omnoho viac sa dozviete z rozhovoru s touto osobnosťou folklóru.                              

 

50 rokov so súborom Zemplín

Jeho meno pozná celá folklórna obec. Tohto roku sa dožíva svojich 73. narodenín a jubilejných 50. rokov pôsobenia vo folklórnom súbore Zemplín. Jeho talent sa prejavil už na základnej škole, ktorú vychodil v roku 1953 v Úbreži. Už od ranného veku bolo jasné, akou cestou sa v živote vydá. Po skončení základnej školy odchádza na učilište Československého štátneho súboru piesní a tancov do Prahy. Dá sa povedať, že už odvtedy začal brať vážne prácu, ktorej sa venuje až dodnes.


Srdcom choreograf

 

V Prahe vydržal do šesťdesiateho roku, odkiaľ sa vrátil späť domov do FS Zemplín, aby tu rozvíjal folklórne tradície. Tu sa začali aj jeho prvé výskumy a zbieranie ľudových piesní, tancov a detských hier, ktoré tvoria najpodstatnejšiu časť, jeho dnes už približne trojtisícovej zbierky folklórneho dedičstva. V roku 1963 sa súbor zúčastnil prvého zahraničného vystúpenia, v Poľsku, na ktorom mal ako vedúci tanca a pedagóg svoj značný podiel. Jeho umelecký podpis je vrytý nielen v choreografiách FS Zemplín, ale aj v SĽUK-u, Lúčnici, a iných slovenských folklórnych súboroch. Popýšiť sa však môže aj prácou v zahraničí. Tanec vyučoval napríklad aj na exotickej Kube. V bývalej Juhoslávii dokonca založil súbor ŠAFÁRIK, v Novom Sade, ktorý je do dnešného dňa stále činný a s dobrými výsledkami. Vo výskumnej práci spolupracoval s menami, ktoré vo svete folklóru netreba nijak zvlášť predstavovať. Stačí spomenúť Štefana Nosáľa alebo Svetozára Stračinu a hneď sa vieme orientovať. Má za sebou more vystúpení ako tanečník a ešte viac ako choreograf. Vám by sme ho radi priblížili v odpovediach na zopár našich otázok. 

 

Čo sa vám vybaví pod pojmom práca?

 

V prvom rade všetko čo sa týka umeleckej tvorby, práca s tancom pedagogická práca, výskumy.

 

Posúva sa FS Zemplín ešte nejak smerom dopredu v rámci tvorivej činnosti alebo je to už iba opakovanie zozbieraného?

 

Myslím si, že FS Zemplín sa stále posúva. Každé dva, tri roky, keď pripravuje nový program, sa stále nájdu nové veci, stále sa hľadajú nové spracovania, nové tanečné prejavy, nové choreografie, prístup k týmto choreografiám, aby boli čo najreálnejšie, najautentickejšie a hlavne aby boli umelecké. Lebo každé dielko dané na javisko musí mať nejakú formu. Bez tejto formy nemá tanec život.

 

Ako vnímate dnešnú generáciu? Myslíte, že oni majú nejaké výhody, ktoré ste vy nemali, alebo naopak?

 

Možno jedna z výhod je tá, že dnes sú pedagogicky lepšie pripravení, že už majú to, čo my sme vytvorili. My sme zas mali tú výhodu, že sme boli pri tom. Terajšia generácia nepoznala ten charakter, dušu vtedajšieho človeka, nemala to poznanie.

 

Bolo alebo je ešte niečo iné čo vás okrem vašej práce napĺňa?

 

Baví ma hlavne záhrada a príroda.

 

Máte blízko ešte aj k inému umeniu?

 

Mám rád akúkoľvek hudobnú tvorbu, a tak isto aj výtvarnú. Pretože choreograf bez výtvarnej tvorby ani nemôže existovať

 

Kde najradšej oddychujete?

 

Na záhrade a na hubách.

 

Ako vyzerá vaša pravá dovolenka?

 

Aj keď sa to nedá povedať, že dovolenka, ale väčšinu času strávim so súborom. O nejakú špeciálnu dovolenku už v mojom veku nestojím. Najradšej dovolenkujem pri práci, niekde na vinici.

 

Čo by ste presadil, ak by ste mali možnosť vládnuť tejto krajine?

 

To je skôr taká moja osobná túžba, aby už všetci priložili ruku k dielu a spoločne rozmýšľali ako Slovensko pozdvihnúť, a aby sa naši zákonodárcovia začali viac chápať a išli spoločnou cestou.

 

Spomínali ste, že ste boli na Kube. Ako by ste porovnal život tam a život tu?

 

Keď som tam bol, boli to roky 1972-73. Neviem, ako sa na nich kto pozerá, ale pre mňa sú Kubánci veľmi dobrý, ľudský národ. Čo sa mi najviac páčilo, že tam žijú ľudia bez rasovej diskriminácie. No a samozrejme tancujú všade.  

 

Máte rád nejakú knihu ku ktorej sa rád vraciate alebo je odporúčate ďalej?

 

Najradšej som mal od Hemingwaya - Starec a more. A tak isto som mal rád našich klasikov rozprávkarov.

 

Najpamätnejšie vystúpenie?

 

Tých vynikajúcich vystúpení bolo strašne veľa, ale najkrajšie vystúpenia sú vždy na výročia súboru.

 

Vaše najväčšie prianie?

 

Aby sa folklór u nás ďalej zveľaďoval, a aby folklórne tradície boli živnou pôdou aj pre budúce generácie.

 

Zároveň by som rád pozval širokú verejnosť a milovníkov folklóru na vystúpenie s názvom „Bolo to a boli tu“, ktoré je pripravené na 11. septembra pri príležitosti 50. výročia  pôsobenia Milana Hvižďáka vo FS Zemplín. Začiatok je naplánovaný na 19.00 hod. v MsKS v Michalovciach.

 

Na záver pripájame prianie, nech ešte dlhé roky sa môže venovať svojej práci, ktorá je jeho živom, a tak obohacovať stále nové generácie svojimi skúsenosťami.

                                    Michal Demko



Uverejnené: 10.09.2010 10:46:02 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.