files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Získa Iuventa opäť tri poháre?

Už sme si zvykli, že hádzanárky Iuventy Michalovce sú na slovenskej a česko-slovenskej scéne dominantným tímom. Zo sedemnástich doterajších ročníkov spoločnej súťaže Sloveniek a Češiek MOL ligy triumfovali v ôsmych a iba raz sa stalo, že nemali medailu. Aj pred začiatkom osemnásteho ich viacerí odborníci pasujú do role favorita. V Iuvente ale počas leta výrazne omladili tím. Nový lodivod Peter Dávid bude mať plné ruky práce, aby nahradil štyristo strelených gólov v podobe Veroniky Habánkovej, Tatiany Fiľkovej – Trehubovej či Dijany Mugošovej. Zvládne to jeho omladené družstvo a získa opäť tri poháre, teda okrem slovenského titulu a pohára aj ten česko-slovenský? A bude opäť dôstojne reprezentovať nielen mesto, ale aj celé Slovensko v pohárovej Európe?

Slovenský titul od roku 2011

Michalovčanky dominujú na slovenskej scéne naplno od sezóny 2010/2011. Práve v roku 2011 získali po troch rokoch bratislavského zlata naspäť slovenský titul a odvtedy ho zo svojich rúk nepustili. Získali už jedenásť slovenských titulov a v tabuľke najlepších tímov sú už osamostatnené od Šale, ktorá ich má na svojom konte deväť (posledný ale Duslo získalo ešte v roku 2004). „Samozrejme, slovenský titul a vyhrať Slovenský pohár bude našou povinnosťou aj túto sezónu,“ poznamenal hneď po svojom príchode do Michaloviec tréner Peter Dávid, ktorý má veľmi zaujímavý životopis.

Príchod od majstra k majstrovi

Trénerské začiatky mal v Nemecku, kde po skončení kariéry žil so svojou rodinou. Dostalo sa mu aj takej pocty, že viedol bundesligový tím mužov Grosswallstadt Handball. V rokoch 2012 a 2013 bol trénerom reprezentácie mužov. Po skončení tohto angažmánu mal dve ponuky od majstrov Slovenska. Od mužského Tatrana Prešov a od ženského Iuventy Michalovce. Nakoniec uprednostnil toho mužského. V Prešove ale po roku skončil. A v tom momente sa začala jeho anabáza v MOL lige. V závere roka 2015 totiž prijal ponuku českého ženského majstra Baníka Most. S ním sa stal štyrikrát majstrom, trikrát vyhral Český pohár, raz MOL ligu a raz sa dostal do skupinovej fázy Pohára EHF, kde sa napríklad Iuventa ešte nepozrela. Po piatich rokoch si na neho v Michalovciach spomenuli opäť a Dávid tentoraz vábeniu najlepšieho slovenského klubu neodolal. „Je to pre mňa veľká výzva,“ odpovedal Dávid najskôr na otázku, že prichádza do Iuventy od najvážnejšieho konkurenta. „Ísť od jedného majstra k druhému je pre mňa aj pocta. Aj preto si ponuku Iuventy veľmi vážim. Teším sa na zápasy proti Mostu. Budú mať fakt obrovský náboj,“ dodáva k tejto otázke Peter Dávid.

Aspoň raz zopakovať európsku rozprávku

Práve krásnu európsku rozprávku z Mostu chce Peter Dávid zažiť aj v Michalovciach. V Iuvente už dlho túžia, aby sa družstvo presadilo aj v európskych pohárov, kde bol päťkrát doteraz jeho strop osemfinále. „Áno, túžim aspoň raz túto rozprávku zopakovať. Podpísal som zmluvu na dva roky a verím, že v jednej z týchto dvoch sezón sa nám to podarí,“ smelo konštatuje 53-ročný Peter Dávid.

Výrazné omladenie kádra

Iuventa vstúpi do novej sezóny opäť omladená. V kádri zostali akurát tri skúsené hráčky – kapitánka Patrícia Wollingerová a ukrajinská bombardérka Kompaniecová, a brankárka Jablonská. K nej pribudla poľská reprezentačná brankárka Kordowiecká, ktorá by spoločne s už etablovanými Kišíkovou, Trúnkovou, či Bajčiovou mali byť hráčkami, na ktoré bude Dávid najviac spoliehať. Ďalšie hráčky v kádri sú už veľmi mladé. Z čiernohorskej Podgorice prišli dve juniorské reprezentantky tejto krajiny Maria Radovičová a Milica Trifunovičová, od ktorých si vedenie klubu sľubuje veľa. Budú to práve ony, ktoré by postupom času mali nahradiť odchádzajúcich 400 gólov v podobe Habánkovej, Fiľkovej – Trehubovej, či Mugošovej? To si Peter Dávid nemyslí. „Základom je kolektív. Ten by mal nahradiť odchádzajúce góly. Ani v Moste sme nemali nejakú vychýrenú strelkyňu. Sústredili sme sa na celý „mančaft,“ zdôrazňuje rodák z Malaciek, ktorému do kádra pribudlo aj viacero hráčok z dorastu.

V príprave pozitívna bilancia

Michalovské hádzanárky sa v príprave zúčastnili troch turnajov. Začali domácim Memoriálom Tomáša Jakubča, kde najskôr zdolali poľský Lubin 33:27, no potom prehrali s Vácom (25:32) aj s Baia Mare (22:32). Obsadili tretie miesto. V lepšom svetle sa ukázali v poľskom Lubine, kde mohli dokonca turnaj vyhrať, no obrali ich o to organizátori. Po výhrach nad Mainzom (22:17), domácim MKS Zaglebie (25:24), Ľvovom (21:16) a prehre s Kobierzycami (18:26) mali rovnaký počet bodov ako Lubin, aj lepší vzájomný duel, organizátori ale rozhodli, že najdôležitejším meradlom pri rovnosti bodov bude skóre, ktoré mal lepšie Lubin. Iuventa tak skončila na druhom mieste. Na druhej priečke skončila aj v generálke hranej v rumunskom Baia Mare. Tam najskôr zdolala Kluž (32:30) a potom prehrala s domácim CS Minaur 21:25, hoci po polčase viedla 16:11. V príprave tak Michalovčanky zaznamenali pozitívnu bilanciu piatich výhier a štyroch prehier. Podotýkame, že v lanskej príprave nevyhrali ani raz. Potom sa ale poriadne rozbehli a so slovenským či českým tímom prehrali až vo februári. Zopakujú podobnú spanilú jazdu aj teraz? 

Favoritov je viac

Čo sa týka samotnej MOL ligy, v nej aj po omladení kádra mala Iuventa hrať opäť vysoko. Obhajca prvenstva nemôže mať iné ambície, ako obhájiť získané pozície, najhoršie skončiť do medailového umiestnenia, čo sa Iuvente nepodarilo v doterajších sedemnástich prípadoch iba raz. MOL liga bude mať tentoraz až štrnásť účastníkov. Pribudli dva slovenské tímy – Dunajská Streda a Hlohovec. Nováčikom je aj český Hodonín, prvý ligový súper Michalovčaniek v tejto sezóne. Lanského víťaza prvej českej ligy privíta Iuventa už túto sobotu o 17.30 hod. „Osobne som veľmi rád, že v súťaži bude šesť slovenských tímov. Po dlhšej dobe tak Slovensko naplní kvótu. V lige budú súperi z viacerých kategórii, čo je pre nás iba dobré. Máme totiž široký káder, ktorý chceme porotovať,“ zdôrazňuje tréner Iuventy, ktorý sa nevyhol ani otázke, kto bude najväčším favoritom na zisk trofeje. „V jednom bloku sme podľa mňa viacerí. Na medailu sa okrem nás jednoznačne chystá Slavia Praha, tak ako každý rok. Favoritom bude určite aj Most. Do bojov o medaile podľa mňa prehovorí aj Šaľa a možno aj Poruba. Ostatné tímy asi na prvenstvo mať nebudú.“

Za šestnásť dní päť zápasov

Na slovenského majstra a držiteľa primátu v MOL lige čaká veľmi náročný vstup do sezóny. Sobotňajší domáci predkrm s Hodonínom by mali jej hráčky ešte zvládnuť, potom ale prídu na rad ťažšie previerky. V druhom kole sa Iuventa predstaví v sobotu 7. septembra v Šali, ktorú povedie jej bývalý tréner Ján Packa. Hneď v utorok 10. septembra ich čaká predohrávka tretieho kola MOL ligy doma s Porubou a následný víkend už príde na rad domáci dvojzápas prvého kola Pohára EHF proti švajčiarkému Spono Eagles. Za šestnásť dní tak Zemplínčanky odohrajú päť zápasov, z tohto štyri dôležité za deväť dní. „Je to náročný štart do sezóny, ale verím, že sme na to pripravení. Náš cieľ je jasný. Do polovice septembra chceme zvládnuť všetko, čo sa zvládnuť dá. Najdôležitejším cieľom je postúpiť do druhého kola Pohára EHF,“ dodáva k cieľom lodivod michalovskej Iuventy.

Káder Iuventy pre novú sezónu
BRANKÁRKY: Iryna Jablonska - Bobaľ (Ukrajina, 1991, 177/71), Veronika Kordowiecká (Poľsko, 1995, 176/70).

PIVOTKY: Vladimíra Kišíková (1995, 180/75), Nikoleta Trúnková (1998, 180/99), Miriam Kakaščíková (2000, 175/70).

KRÍDLA: Martina Pustá (2000, 159/58), Michaela Štefanová (1999, 173/68), Bibiana Štefaniková (1998, 175/71), Anastasia Burdinová (Ukrajina, 2001, 168/63), Milica Trifunovičová (Čierna Hora, 2000, 178/74), Maria Radovičová (Čierna Hora, 2000, 173/68), Ivona Michalcová (2000, 166/60).  

SPOJKY: Patrícia Wollingerová (1990, 175/63), Vladimíra Bajčiová (1998, 170/69), Adriana Holejová (1999, 171/62), Iryna Kompaniecová (Ukrajina, 1993, 180/70), Miriam Milenkyová (1999, 182/76), Ela Savková (Ukrajina, 2000, 168/64), Simona Rovňáková (2002,  178/63).

PRIŠLI: Maria Radovičová, Milica Trifunovičová (obe Budučnosť Podgorica, Čierna Hora), Anastasija Burdinová (Cherson, Ukrajina), Veronika Kordowiecká (Kisvárda, Maďarsko), Miriam Milenkyová, Ela Savková, Simona Rovňáková, Ivona Michalcová (všetky z dorastu).

ODIŠLI: Veronika Habánková (Kisvárda, Maďarsko), Dijana Mugošová (Podravka Koprivnica, Chorvátsko), Milena Petkovičová (Naisa Niš, Srbsko), Tatiana Fiľková - Trehubová (ukončenie aktívnej činnosti).

Peter Brendza



Uverejnené: 28.08.2019 16:14:48 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.