files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zemplínske osvetové stredisko organizuje aktivity pre všetkých

 

Zemplínske osvetové stredisko patrí medzi inštitúcie, ktoré  výrazne napomáhaju rozvoju kultúrnej osvetovej činnosti. Poskytuje rôzne poradenské či metodické služby, všetkým realizátorom kultúrno-osvetovej činnosti. Jeho poslaním je taktiež organizovanie kultúrnej a vzdelávacej aktivity v okresoch Michalovce a Sobrance.

 

Z histórie

ZOS sídli v starej secesnej budove z roku 1911 nachádzajúcej sa v centre mesta. Prvýkrát sa história Osvetového strediska dostáva do povedomia 1. februára v roku 1953.  Svoju činnosť začalo v decembri, kedy tam nastúpili prví zamestnanci. V tých časoch vznikli nové kolektívy, folklórne skupiny i detské súbory. Tomuto zariadeniu sa niekoľko krát menil názov. Najprv to bol Osvetový dom, neskôr Okresné osvetové stredisko, istý čas bolo  premenované na Regionálne kultúrne stredisko a od roku 1999 už nesie dnešné pomenovanie Zemplínske osvetové stredisko. Ku koncu roka 1957 vznikol folklórny súbor Zemplín, zriadila ho práve inštitúcia ZOS. Od svojho vzniku sa súbor Zemplín natrvalo zapísal do kultúrneho povedomia nielen Michalovčanov, ale i všetkým Slovákom a cudzincom, ako popredný predstaviteľ ľudového umenia všetkých regiónov, ale hlavne regiónu Zemplín.


 

Množstvo činností

V súčasnosti je ZOS inštitúciou, ktorá rozvíja kultúru v meste a obciach regiónu Zemplín. Vytvára vhodné podmienky pre činnosť, prezentáciu výrobkov remeselníkov vo vlastných vzdelávacích a výstavných priestoroch. Realizuje kultúrne aktivity v 62 obciach pri Michalovciach a 47 v okrese Sobrance, v tomto meste sa nachádza aj detašované pracovisko ZOS. V priebehu roka uskutoční 300 podujatí v oblasti záujmovej, umeleckej činnosti a mimo školskej výchovy a vzdelávania. V galérii na prízemí poskytuje priestor pre usporadúvanie výstav amatérskym výtvarníkom. Formy týchto činnosti sú veľmi pestré od prednášok cez tvorivé dielne, klubové, záujmové aktivity, výstavy, koncerty až po medzinárodné festivaly. Uskutočnili sa aj viaceré besedy s odborníkmi, vzťahujúce sa na témy s výchovou a vzdelávaním.  Schádzajú sa tu členovia klubu paličkovanej čipky, začínajúci literáti, praktizujú sa v ňom ozdravné cvičenia, alebo sa konajú vzdelávacie aktivity pre širokú verejnosť. Stretávajú sa tu aj zdravotne postihnutí z klubu Venuša a Ilko. Priestor sa využíva tiež pre komerčné účely v rámci zárobkovej činnosti tohto zariadenia. Koncom novembra pripravuje spolu s rodinou prof. Hlaváča i Regionálnu prehliadku cirkevných zborov z okolia. ZOS má aj svoju učebňu, v ktorej sa konajú vzdelávacie aktivity rekvalifikačných kurzov, práce v tvorivých dielňach s recitátormi a iné činnosti. „Každoročne sa pracovníčky na úseku záujmovej umeleckej činnosti  snažia pripravovať všetky aktivity a prehliadky rôznych žánrov. Z úsekov záujmovej umeleckej činnosti prinášame niekoľko inšpiratívnych podujatí  z viacerých žánrov, ktoré tvoria len zlomok z bohatej činnosti na tomto úseku“, uviedla riaditeľka Mgr. Eva Raffayová.

 

 

 

Martina Králiková

 



Uverejnené: 07.09.2010 09:06:32 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.