files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zvýšia Michalovčania vo svojej piatej sezóne vo Fortuna lige nastavenú latku?

Už túto sobotu 20. júla sa otvoria brány na futbalových štadiónoch najvyššej Fortuna ligy. Zastúpenie budú mať opäť aj Michalovce, keďže MFK Zemplín bude účinkovať medzi slovenskou elitou už po piatykrát v rade. Vlaňajším historickým piatym miestom si Michalovčania na seba ušili poriadný bič. Zopakovať umiestnenie v prvej šestke a vyhnúť sa tak boju o záchranu bude určite ťažké, no nie nemožné. Veľa napovie už štart súťaže, ktorý vlani Zemplínčanom nevyšiel.

Stúpajúca sínusoida

Michalovčania postupne každú sezónu vylepšujú umiestnenie medzi slovenskou elitou. Vo svojej premiérovej sezóne sa dlho bili o záchranu, ktorú nakoniec jedenástym miestom vybojovali. V druhej sezóne pozdvihli latku ôsmym miestom, ktoré zopakovali aj v nasledujúcej sezóne. Obrovským úspechom sa skončila minulá sezóna. Zverenci trénera Antona Šoltisa síce boli po desiatich kolách na poslednom mieste v tabuľke, na konci základnej časti ale boli už na piatom a na tomto umiestnení skončili aj celú sezónu. Postupom do prvej šestky sa tak vyhli bojom o záchranu, ktorým sa museli venovať v predošlých sezónach. Budú v stúpajúcej sínusoide pokračovať aj vo svojej piatej sezóne medzi slovenskou elitou?

V príprave bez výhry

Hovorí sa, že výsledky v príprave môžu veľa napovedať o ambíciách tímu v sezóne. Asi to ale nebude príklad hráčov MFK Zemplín Michalovce. Tí totiž pravidelne v prípravách, či letnej alebo zimnej, nedosahujú ideálne výsledky. Výnimkou nebola ani príprava pred touto sezónou. „Šoltisovci“ v nej odohrali päť zápasov. V troch remizovali, v dvoch prehrali, na víťazstvo tak stále čakajú. Dočkajú sa ho v sobotu proti Žiline?

Káder zatiaľ bez príchodov

Káder Zemplínčanov opäť prešiel viacerými zmenami. U najvýchodnejšieho fortunaligistu zatiaľ počítajú iba odchody. Tréner Šoltis už nemôže počítať so stopérom Beskorovajnym, ktorému sa skončilo hosťovanie z Dunajskej Stredy a do tohto tímu sa vrátil po skončení hosťovania aj ďalší defenzívny univerzál Dominik Špiriak. Káder opustili aj ďalší dvaja útočníci, ktorí boli na hosťovaniach. Do materského Lazia Rím sa vrátil Mamadou Tounkara, do Legie Varšava, odkiaľ smeroval na prestup do Senice, ghanský útočník Sadam Sulley. Zmluva sa skončila aj ďalšiemu útočníkovi Zacharkivovi a preč je aj Španiel Casado, či Martin Regáli, ktorý posilnil Ružomberok.

Čo sa týka príchodov, okrem dorastenca Sidora, či trojice Begala Vojtovič, Špak, ktorí sa vrátili z hosťovania v Trebišove, káder nerozšíril nik. Momentálne sú na skúške dvaja hráči – Filip Korček a Roland Černák, na duel prvého kola ale asi k dispozícii nebudú. To zrejme nebudú posledné zmeny v kádri. Hovorí sa o odchodoch ďalších opôr. Záujem je hlavne o brankára Kiru, obrancu Rotu či stredopoliara Diarru. V prípade ich odchodov môžeme očakávať aj nejaké príchody. Topánka momentálne tlačí Michalovčania hlavne v útoku.    

Boj o prvú šestku

Z pohľadu cieľov, v lanskej sezóne si Michalovčania postavili latku poriadne vysoko. Obsadili piate miesto a to chcú minimálne obhájiť. Znamenalo by to účasť v nadstavbe o titul a nie o záchranu. O prvú šestku ale môžeme čakať obrovský boj. Hlásiť sa oň určite budú Slovan Bratislava, Dunajská Streda, Ružomberok, či Žilina. Po lanskom sklamaní v prvej šestke nebudú chcieť chýbať ani Trnavčania či Trenčania, no a svoje do boja o ňu určite povedia aj v Seredi, Zlatých Moravciach, Senici, ktorá bola v lanskej sezóne šťukou nadstavby o záchranu a uvidíme, ako sa s nováčikovským elánom vysporiada FK Pohronie Žiar nad Hronom. Z boja o umiestnenie v prvej šestke samozrejme nemôžeme vylúčiť ani Nitru, no a ako sme už spomenuli, svoje umiestnenie chcú obhájiť aj v Michalovciach.

Začínajú doma so Žilinou

Fortuna liga bude mať po tretíkrát v rade formát so základnou časťou a dvoma nadstavbami. Na jeseň sa odohrá osemnásť kôl základnej časti, zvyšné štyri tímy odohrajú na jar. Michalovčania v prvom kole privítajú na svojom štadióne v sobotu Žilinu, základnú časť ukončia súbojom s nováčikom FK Pohronie v sobotu 7. marca 2020. Po 22 kolách základnej časti sa tímy rozdelia na hornú šestku bojujúcu v skupine o titul a dolnú bojujúcu v skupine o záchranu.

Vyskočí opäť niekto do základnej zostavy?

Tréner Anton Šoltis bude pri tíme pokračovať aj v štvrtej sezóne v rade, čím je už dlhšie najdlhšie slúžiacim trénerom v najvyššej súťaži pri jednom tíme. Šoltis sa snaží každý rok vytiahnúť aspoň jedného mladého hráča do základnej zostavy. V jeho premiérovej sezóne sa chytil šance Martin Bednár, v druhej Peter Kolesár, vlani sa to podarilo Matúšovi Vojtkovi. Tentoraz by to mohol byť útočník, alebo ofenzívny stredopoliar Matej Trusa. Okrem neho sa veľa čaká aj od ďalších mladíkov, ktorí sú už dlhšie vo veľkom futbale. Denis Petro má skúsenosti aj zo zahraničia, svoju tretiu sezónu v prvom tíme načne krajný bek Martin Kolesár. Zlepšovať sa stále môže mladík Vojtko, či Peter Kolesár a nadobudnuté skúsenosti radia do zostavy okrem už ostrieľaných Kiru, Cariila či Žofčáka aj Griča, Turíka a Danka.

Ideálna základná zostava: Kira – M. Kolesár, Carillo, Grič, Vojtko – Turík – Rota, Danko, Žofčák, P. Kolesár – Trusa.

Vyžrebovanie MFK Zemplín Michalovce v základnej časti Fortuna ligy
Jesenná časť
1. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MŠK Žilina (sobota 20. júl o 18.00 hod. priamy prenos RTVS).
2. kolo: ŠK Slovan Bratislava - MFK Zemplín Michalovce (sobota 27. júl o 19.00 hod.).
3. kolo: FC ViOn Zlaté Moravce - MFK Zemplín Michalovce (sobota 3. august o 19.00 hod.).
4. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FK Senica (sobota 10. august o 19.00 hod.).
5. kolo: FC DAC 1904 Dunajská Streda - MFK Zemplín Michalovce (sobota 17. august o 19.00 hod., priamy prenos Orange sport).
6. kolo: MFK Zemplín Michalovce - ŠKF iClinic Sereď (sobota 24. august o 19.00 hod.).
7. kolo: FC Spartak Trnava - MFK Zemplín Michalovce (sobota 31. august o 19.00 hod.).
8. kolo: MFK Zemplín Michalovce - AS Trenčín (sobota 14. september o 19.00 hod.).
9. kolo: FC Nitra - MFK Zemplín Michalovce (sobota 21. september o 19.00 hod.).
10. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MFK Ružomberok (28. september o 19.00 hod.).
11. kolo: FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa - MFK Zemplín Michalovce (sobota 5. október o 17.00 hod.).

12. kolo: MŠK Žilina - MFK Zemplín Michalovce (sobota 19. október o 17.00 hod.).
13. kolo: MFK Zemplín Michalovce - ŠK Slovan Bratislava (sobota 26. október o 17.00 hod.).
14. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FC ViOn Zlaté Moravce (sobota 2. november o 17.00 hod.).
15. kolo: FK Senica - MFK Zemplín Michalovce (sobota 9. november o 17.00 hod.)
16. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FK DAC 1904 Dunajská Streda (sobota 23. november o 14.00 hod.).
17. kolo: ŠKF iClinic Sereď - MFK Zemplín Michalovce (sobota 30. november o 14.00 hod.)
18. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FC Spartak Trnava (sobota 7. december o 14.00 hod.).

Jarná časť
19. kolo: AS Trenčín - MFK Zemplín Michalovce (sobota 15. február o 14.00 hod.).
20. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FC Nitra (sobota 22. február o 14.00 hod.).
21. kolo: MFK Ružomberok - MFK Zemplín Michalovce (sobota 29. február o 14.00 hod.).
22. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa (sobota 7. marec o 14.00 hod.).

Káder MFK Zemplín Michalovce na sezónu 2019/2020
Brankári: Matúš Kira, Tomáš Dráb, Rostyslav Dehtia (Ukrajina).
Obrancovia: Jose Carrillo Mancilla (Španielsko), Matúš Vojtko, Martin Kolesár, Denis Petro, Llazaros Rota (Albánsko), Dávid Špak, Peter Vojtovič.
Stredopoliari: Christos Kountouriotis (Grécko), Jakub Grič, Peter Kolesár, Igor Žofčák, Jozef-Šimon Turík, Stanislav Danko, Roman Begala, Hovhannes Harutyunyan (Arménsko), Til Mavretič (Slovinsko).
Útočníci: Alan Cheick Diarra (Francúzsko), Matej Trusa.

Realizačný tím: Anton Šoltis (hlavný tréner), Jozef Majoroš (asistent trénera), Marek Rodák (tréner brankárov), Peter Ščobik (vedúci mužstva), Matej Čech, Martin Babjak (maséri), Jozef Petrík, Ján Paľovčík (lekári).
Príchody: Špak, Begala, Vojtovič (všetci Trebišov, návrat z hosť.), Sidor (dorast).
Odchody: Beskorovajnyj, Špiriak (obaja Dunajská Streda, ukonč. hosť.), Casado (Peňa Deportiva), Sulley (Legia Varšava, ukonč. hosť.), Tounkara (Lazio Rím, ukonč. hosť.), Regáli (Ružomberok), Zacharkiv, Bieszczad (hľadajú si angažmán).

Peter Brendza



Uverejnené: 18.07.2019 22:15:01 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.