files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Čo ešte chceme?

Aj keď futbalisti MFK Zemplín Michalovce majú pred sebou ešte jeden ligový duel, už teraz sezónu 2018/2019 môžeme hodnotiť ako najúspešnejšiu v histórii futbalu pri Laborci. Zverenci trénera Antona Šoltisa postupom do prvej šestky nadstavbovej skupiny o titul totiž určili, že skončia minimálne na šiestom mieste. Aktuálne im patrí piata priečka s náskokom dvoch bodov pred Sereďou.

Nie ale o tom bude tento náš komentár. Bude o tom, ako si divák užil zápasy nadstavbovej časti, po ktorých dlho volal v minulej sezóne, kedy sa Zemplínčania do prvej šestky neprebojovali. Vtedy sa slabá návšteva na dueloch nadstavby o záchranu zakrývala neatraktívnosťou súperov. Aká bola realita v tejto sezóne? Päť zápasov nadstavbovej časti videlo dokopy 6114 divákov, čo je priemer skoro 1223 divákov na zápas (konkrétne 1222,8). Treba podotknúť, že vzhľadom, že do Michaloviec postupne prišli Sereď, Dunajská Streda, Žilina, Ružomberok a Slovan Bratislava, teda najlepšie tímy na Slovensku, boli návštevy slabé a „žlto-modrí“ si rozhodne zaslúžili väčšiu podporu. Keď bola vlani najväčšou prekážkou atraktivita súpera, čo prekážalo ľudom teraz prísť v hojnejšom počte na Dunajskú Stredu, Žilinu, Ružomberok, či Slovan Bratislava?

Sčasti za to môže aj vedenie klubu, ktoré zvýšilo ceny vstupeniek na osem eur (krytá tribúna) a šesť eur (nekrytá tribúna). Sčasti opäť vedenie klubu, ktoré sa nedokázalo dohodnúť s Iuventou Michalovce, a tak sa tri zápasy futbalistov odohrali v rovnakom čase, ako súboje novopečených slovenských majsteriek. Do budúcna sa pri kluboch treba vážne zamyslieť, či im nestojí za to čo i len jeden divák, ktorý chce vidieť oba zápasy. Robí sa šport pre neho, alebo pre vlastné ego ukázať, že my sme silnejší a vy sa prispôsobte nám?

Určite si všetci pamätáme prvé zápasy Michalovčanov v najvyššej súťaži. Plné tribúny boli aj napriek tomu, že sa MFK potkýnalo na posledných miestach v tabuľke. Nechýbali ani štvortisícové návštevy. Aká je realita dnes? No taká, že na päť zápasov proti najlepším tímom na Slovensku prišlo v priemere 1223 divákov... Poloprázdne tribúny počas zápasov nadstavbovej časti mali viacero dôvodov. Či už to bola výška vstupného, kolidované zápasy, alebo presýtenosť z futbalu, či športu, kompetentní by mali konať. Hráči MFK Zemplín si určite za túto sezónu zaslúžili väčšiu podporu u ľudí. Povedzme si pravdu, u najvýchodnejšieho účastníka Fortuna ligy, ktorý má čo sa týka tímov najvyššej súťaže jeden z najnižších rozpočtov, sa už nemusí opakovať.

Michalovský športový priaznivec sa stáva čoraz náročnejší. Šport na Zemplíne prekvitá, je tu najvyššia futbalová liga, hrá sa tu najlepšia ženská hádzaná a v sezóne 2018/2019 si v kolektívnych športoch najvyššiu súťaž zahrali aj florbalistky. Od novej sezóny tak učinia aj hokejisti Dukly. Michalovce sú teda právom Európskym mestom športu. To nie je iba fráza, to je fakt! Bohužiaľ, niekto si ale asi neuvedomuje, že takýto šport tu nemusí byť večne. Už viackrát som zdôrazňoval, že niekomu by asi trebalo padnúť na hubu, aby si uvedomil, že to, že chodí pravidelne na vrcholové športové podujatia nie je trvalé. Asi si to niekto uvedomí až vtedy, keď to tu nebude. Užiť si zápasy nadstavbovej časti mohli diváci práve teraz. Poloprázdne tribúny ukázali, že tak neurobili... Čo by za to dali trebárs v Košiciach, alebo v Prešove, keby si mohli pozrieť takéto zápasy??? Zrejme si to niekto uvedomí až vtedy, keď tu futbal, alebo aj hokej či ženská hádzaná nebude v takom rozsahu, ako sú teraz (alebo vôbec). Vážme si preto, že máme majsterky Slovenska, najvyššiu futbalovú a hokejovú ligu. Určite to nebude večne!

Anton Šoltis: Je potrebné, aby ľudia reagovali, v čom je príčina slabších návštev. Iba komunikáciou sa pohneme ďalej

Trénera michalovských futbalistov Antona Šoltisa sme sa po poslednom domácom zápase so Slovanom Bratislava (3:3) opýtali, kde vidí príčiny toho, že ľudia na futbal nechodili v hojnejšom počte. „Musíme si to všetko rozanalyzovať. Keď už Slovan nie je ťahákom, tak neviem... Nechcem na to reagovať, aby som sa niekoho nedotkol. Neviem, čím to je. Či je divák presýtený futbalom, alebo... Určite som si myslel, že príde viac ľudí. Diváci by sa mali sami vyjadriť. Či im vadí vysoké vstupné, alebo čo? Bolo by to dobré, aby sme my vedeli do budúcna reagovať. Futbal sa robí pre ľudí. Keby v sobotu bolo tri alebo tri a pol tisíc ľudí, hráčom by sa hralo lepšie. Určite je potrebné, aby ľudia reagovali. Iba komunikáciou sa totiž pohneme ďalej.“

Divácke návšetvy na zápasoch nadstavbovej časti
2. kolo: Michalovce - Sereď: 1183
5. kolo: Michalovce - Dunajská Streda: 1954
6. kolo: Michalovce - Žilina: 918.
8. kolo: Michalovce - Ružomberok: 873.
9. kolo: Michalovce - ŠK Slovan Bratislava: 1186
Spolu: 6114
1222,8 na zápas

Peter Brendza



Uverejnené: 21.05.2019 10:36:04 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.