files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Jedenásťročná cesta do najvyššej súťaže: Prvý postup v play-off a prvá zmena na prezidentskej stoličke

Minule sme sa v článku venovali návratu michalovského hokeja do prvej ligy. Stalo sa tak v sezóne 2008/2009, po piatich sezónach v druhej lige skupina Východ. Michalovčania síce v druhej lige netriumfovali, no kúpou licencie od Ružomberka získali právo štartu v druhej najvyššej súťaži. Na čelo klubu sa postavil Milan Mráz od hlavného partnera Antes spol. s.r.o., ktorý sa rozhodol hokej finančne podporovať. Práve Mrázovmu prezidentovaniu sme sa rozhodli venovať ďalší z článkov.

Časté zmeny v kádroch aj realizačných tímoch

Práve vďaka Milanovi Mrázovi hokej v Michalovciach znova ožil. Na tribúny sa vrátil aj fanúšik, a hoci sa Dukle nedarilo podľa predstáv, návštevy na zápasoch neklesali. „Aj to bol jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodol vstúpiť do hokeja. Michalovčania ho totiž majú radi,“ podotkol v jednom z rozhovorov Mráz. Nebolo to ale všetko iba o pozitívach. Jeho prezidentovanie bola poznačené častými zmenami trénerov a príliš veľkou fluktáciou hráčov. V ani jednej zo štyroch sezón, v ktorých prezidentoval v Dukle Mráz, sa nestalo, aby jeden tréner ostal celú sezónu. V troch sezónach dokonca vedenie klubu pristúpili k dvom zmenám na trénerskej stoličke. „Počas rozbehnutej súťaže je jednoduchšie vymeniť trénera ako polovicu mužstva. Stále sme menili kormidelníkov preto, aby sme mužstvu pomohli, nie aby sme mu ublížili,“ konštatoval Milan Mráz, ktorý za štyri sezóny „použil“ deviatich trénerov. Čo sa týka obrovskej hráčskej obmeny, na margo toho, že v sezóne 2008/2009 oblieklo dres Dukly 38 hráčov, v sezóne 2009/2010 39 hráčov, v sezóne 2010/2011 dokonca 48 hokejistov a v sezóne 2011/2012 45 hokejistov, Mráz dodal. „Ak chcete niečo dosiahnuť, musíte byť náročný. Keď niekto nehral podľa našich predstáv, tak sme sa s ním rozlúčili. Stále som chcel byť čo najvyššie. Vždy sme sa snažili nájsť adekvátnu zostavu. V poslednom ročníku to nebolo až také zlé, veľa hráčov sa vymenilo iba v úvode, potom sa to už stabilizovalo.“

Prvý postup v play-off

Poďme sa ale pozrieť bližšie na ďalšie dve sezóny, v ktorých prezidentoval Milan Mráz. Keď sme prvé dve nazvali stabilizačnými, tie ďalšie už mali byť podkuté aj úspechom. Žiaľ, v sezóne 2010/2011 prišli do cesty „vojakom“ viaceré nástrahy. V priebehu sezóny totiž šatňu zasiahla žltačka. Infekčnou chorobou pravdepodobne z jedla sa nakazilo až dvanásť hráčov - Martin Opatovský, Juraj Minčák, Ivan Boržik, Juraj Dancsák, Erik Kozárik, Anton Lezo, Ľuboš Fajčák, Radovan Petruňa, Peter Dunaj, Ladislav Sabol, Viktor Štefanech a Peter Hurtaj. Okresný hygienik nariadil mesačnú karanténu, počas ktorej mali zakázané trénovať i hrať zápasy nielen seniori HK Dukla, ale aj mládežnícke tímy HK Mládež.

Hokejistov Dukly zasiahla žltačka

Okrem žltačky zasiahol michalovských hokejistov aj ďalší úder. V polovici decembra totiž v ich šatni vypukol požiar zapríčinený pravdepodobne skratom v elektroinštalácii. Žltačka odstavila prakticky polovicu kádra a funkcionári klubu sa museli boriť s problémom skladania nového družstva. Navyše, v januárových dohrávkach hráči, ktorých vedenie zohnalo nastúpiť nemohli a za Duklu mohli hrať iba hráči, ktorí boli vtedy v klube alebo hokejisti, ktorí v čase kedy sa mal zápas odohrať za svoj predošlý klub nehrali. Podľa predpisov SZĽH totiž hokejista nemohol nastúpiť v jednom kole za dve družstvá. Michalovčania v januári museli odohrať za 22 dní 12 zápasov, no nakoniec zvládli postup do play-off, kde išli z ôsmeho miesta. V prvom kole síce nestačili na Piešťany, no aj tak mohla byť vzhľadom na viaceré atribúty so sezónou spokojnosť. „Vzhľadom k tomu, čo sa udialo, musíme byť spokojní aj s tým, čo sme dosiahli,“ zdôraznil vtedy tréner Dukly Ján Faith.

Ján Faith sa po rokoch stretol v mužstve so svojim synom Jurajom

Aj v sezóne 2010/2011 došlo až k dvom trénerským zmenám. Ján Faith, ktorý sezónu dokončil, ale nezačal tú nasledujúcu. Vedenie klubu totiž angažovalo Miroslava Ihnačáka. No a vystužil sa aj hráčsky káder. Obrovskou posilou mal byť skúsený Richard Šechný, ktorý sa tak na sklonku kariéry rozhodol pre návrat do materského klubu. Dukla síce odštartovala sezónu 2011/2012 výborne, no postupne prišli kolísavé výkony a výsledky. Odniesol si to najskôr Ihnačák a na sklonku roka 2011 aj jeho nástupca Branislav Okuliar. Až Ján Vodila zastabilizoval výsledky a výkony družstva. To išlo do play-off zo šiesteho miesta a narazilo na Liptovský Mikuláš. Hoci Michalovčania prehrali prvé dva zápasy na Liptove a v treťom prehrávali na domácom ľade v prvej tretine 1:4, nezlomilo ich to a sériu nakoniec vyhrali 3:2 na zápasy. Išlo o prvý postup Dukly v play-off. V semifinále už Zemplínčania nestačili na Bardejov, no aj tak sa sezóna hodnotila kladne.     

Milan Mráz stal na čele Dukly štyri roky

Po štyroch sezónach zmena na poste prezidenta

V najlepšom treba skončiť, povedal si Milan Mráz a po historickom postupe Dukly v play-off sa rozhodol pre odchod z hokeja. „Naším cieľom bolo rozbehnúť hokej a zastabilizovať ho v prvej lige, čo sa nám aj podarilo. Teraz nastal čas odísť,“ poznamenal Mráz, ktorý prenechal prezidentskú stoličku Alexandrovi Černegovi. Za prezidentovania Milana Mráza sa hokej v Michalovciach určite posunul. V roku 2008 ho preberal takmer na dne, odovzdával ho ako stabilizovaný klub v prvej lige. Výraznejší úspech ale Dukla za jeho prezidentovania neurobila. Tie prišli až v ďalších sezónach, o ktorých si povieme nabudúce...

Peter Brendza



Uverejnené: 28.04.2019 16:39:29 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.