files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Bude sa v priebehu jedného mesiaca v Michalovciach sláviť druhý titul?

V prvých troch mesiacoch kalendárneho roka 2019 sa jasne ukazuje, že Michalovce nie sú Európskym mestom športu iba na papieri. Športovci totiž dosahujú historické méty. Najskôr dobré meno mestu urobili futbalisti MFK Zemplín Michalovce, ktorí sa kvalifikovali do prvej šestky najvyššej Fortuna ligy a už teraz je jasné, že dosiahnu historické umiestnenie. Ešte viac dali o sebe vedieť hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce. Tí najskôr obhájili prvenstvo v prvej lige a následne uspeli aj v baráži o Tipsport ligu, v ktorej porazili Žilinu 4:3 na zápasy. Michalovský hokej tak bude po prvýkrát v histórii extraligovým. Hádzanárky Iuventy Michalovce uspeli na finálovom turnaji Final-four Slovenského pohár a cez víkend majú na dosah aj zisk druhej trofeje. V spoločnej česko-slovenskej MOL lige im totiž stačí vo zvyšných dvoch zápasoch získať jeden bod. Keďže doma privítajú Zlín a potom Prešov, a v domácej Chemkostav aréne neprehrali v ligovom zápase od decembra 2011, je takmer na sto percent isté, že to zvládnu. Bude sa v sobotu v Michalovciach v priebehu mesiaca sláviť druhý titul, tentoraz česko-slovenský?

Úspechy michalovských športovcov nenechali chladným ani trénera Iuventy Michalovce Petra Hatalčíka. Rodený Michalovčan si v prípade možností nenechá ujsť súboje tak hokejistov, ako aj futbalistov. „Myslím a nie je to iba téza, že Michalovce sú tým pravým Európskym mestom športu. Samozrejme, v prvom rade za to môžu športovci a športové kluby, no pomocnú ruku podáva aj samotné mesto, takže tie úspechy sú zásluhou aj miestnej samosprávy,“ podotýka kormidelník Iuventy, ktorý dodáva. „Je úžasné, že Michalovce budú mať štyri celky v najvyššej súťaži. Futbal, florbal, hádzaná a teraz aj hokej. Je úžasné, že to takéto malé mestečko dokazuje a rovná sa v tomto meradle s oveľa väčšími. Som o tom presvedčený, že to športové podhubie je tu vytvorené tak, že to nebude iba jedna lastovička a športovci budú Michalovčanom robiť dobré meno aj naďalej.“

Aj favorit niekedy zakopne

Michalovské hádzanárky boli naposledy v hre počas tretieho marcového víkendu, kedy v Košiciach úspešne absolvovali finálový turnaj Final-four Slovenského pohára. Po výhrach nad Prešovom (33:23) v semifinále a vo finále nad Šaľou (30:22) sa im najstaršiu klubovú trofej podarilo získať po desiatykrát. „Sme radi, že sme si povinnosť splnili a máme prvú trofej. Tieto finálové turnaje Slovenského pohára sú trošku špecifické. Môže sa v nich zrodiť prekvapenie, čo sme v mužskej časti aj videli. Je to o jednom zápase, o to viac sme radi, že nám ten zápas vyšiel a získali ho do našej vitríny. Teraz nás čakajú ďalšie výzvy – MOL liga a slovenský titul,“ podotýka Peter Hatalčík.

Peter Hatalčík v čase vrcholiaceho Slovenského pohára slávil 65. narodeniny (foto: Viktor Zamborský)

Bývalého trénera Tatrana Prešov a slovenskej reprezentácie mužov sme sa spýtali aj na to, čo hovorí na zakopnutie jeho bývalého tímu vo finále s Považskou Bystricou. Ako je známe, obrovský favorit v riadnom hracom čase s Považanmi iba remizoval 26:26 a v následných „sedmičkách“ ťahal za kratší koniec. Slovenský pohár tak nezískal prvýkrát od roku 2007. „Práve preto je Slovenský pohár zaujímavý, pretože môžu prísť takéto prekvapenia. Pohárové zápasy sú špecifické, aj favorit v nich zakopne. Vidieť to môžeme trebárs aj vo futbale, kde druholigista prekvapí prvoligistu. Je to o jednom zápase, ktorý môže ovplyvniť viaceré faktory a vplyvy. Môže prísť nervozita, môžete dostať nejaký lacný gól a môže sa tak pritrafiť aj obrovské prekvapenie, akého sme boli svedkami. Ja som veľmi rád, že my sme takéto prekvapenie nepripustili,“ zdôraznil Hatalčík, ktorý sa v čase finálového duelu dožíval vzácneho jubilea 65. rokov.

Všetko si chcú uhrať sami

Kormidelník Iuventy vyššie spomínal, že na jeho zverenky čakajú ešte dva vrcholy sezóny. Ten prvý môžu dosiahnuť už nasledujúcu sobotu, kedy od 17.30 hod. privítajú na domácej pôde Zlín. Michalovčankám, ktoré aktuálne vedú tri kolá pred koncom tabuľku o päť bodov, stačí k definitíve deviateho primátu v MOL lige aspoň raz bodovať. „Nechceme rátať body, chceme tak so Zlínom, aj s Prešovom v poslednom kole vyhrať a dobre sa tak navnadiť na play-off. Budem rád, keď si to uhráme už v sobotu a budeme sa tak môcť pripravovať na záverečnú časť sezóny,“ podotýka Hatalčík, ktorý zdvíha varovný prst. „Zlín určite netreba podceniť. Jeho hráčky tu prídu bez stresu, nebudú mať čo stratiť.“

Peter Brendza



Uverejnené: 28.03.2019 21:59:45 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.