files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovská Dukla extraligová, Linet odstrelil svoj materský klub do prvej ligy

Po rokoch sa v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži bude prepisovať história. Po dlhšej dobe totiž v sezóne 2019/20120 v nej budú figurovať až tri tímy z východu Slovenska, navyše aj maďarský Miškolc je blízko hraníc tohto kraja. O zmenu sa postarali hráči HK Dukla Ingema Michalovce. V baráži totiž zdolali v napínavej sérii Žilinu 4:3 na zápasy a po prvýkrát v histórii tak dostali hokej z metropoly Zemplína do najvyššej súťaže.

Tipsport liga teda bude na svojej mape nové meno a Košice po prvýkrát v histórii nebudú najvýchodnejším účastníkom súťaže. „Je to zásluha všetkých, ktorí sú v klube od hráčov, cez trénerov až po vedenie. Ja som do Michaloviec prišiel v rovnakom čase ako oni. Už vtedy sa hovorili o smelých plánoch, že do dvoch rokov by chceli hrať Extraligu. Klobúk dole pred nami všetkými, že sme to dokázali. Veľká vďaka patrí Marekovi Michajlovi, Martinovi Burinskému a všetkým partnerom, ktorí sa podieľajú na chode klubu,“ poznamenáva šťastný kapitán Dukly Marek Kolba.

Metropola Zemplína už bola dvakrát predtým víťazom prvej ligy a vlani po prvýkrát zažila aj reprezentačný zápas mužov. Najvyššia súťaže sa tu ale po prvýkrát bude hrať až od septembra 2019. „To, čo sme dokázali si uvedomíme až neskôr. Barážová séria bol poriadny boj a my sme to zvládli našou buldočou povahou. Na začiatku sezóny sme si hovorili, že si chceme splniť sen a zajtra sa z neho zobudíme. Sobota 23. marec 2019 sa vryje do pamäti nás všetkých. Nás všetkých, ktorí sme sa podieľali na historickom postupe michalovského hokeja do najvyššej súťaže. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí sa na tom podieľali, od spoluhráčov, cez vedenie klubu, trénerov a takisto aj mestu Michalovce, ktoré ukazuje, že si zaslúži byť Európskym mestom športu,“ podotýka Marek Kolba, ktorý v minulosti získal v Extralige tri tituly. „Toto tu momentálne prečnieva všetko, čo som dosiahol v kariére. Tu sa píše história,“ dodáva 39-ročný michalovský kapitán.

Barážová séria so Žilinou bola od začiatku vyrovnaná. Tímy si držali svoje domáce prostredie až do záverečného zápasu. V ňom úradoval žilinský odchovanec v drese michalovskej Dukly Jakub Linet. Ten dvoma gólmi odstrelil svoj materský klub z najvyššej súťaže do prvej ligy. „Sú to pre mňa zvláštne pocity,“ rozhovoril sa Linet. „Na jednej strane je to radosť, na druhej strane, Žilina je môj materský klub. Veľmi ma teší, že sme urobili radosť michalovský fanúšikom. Podali sme kolektívny výkon, podržal nás aj Adam Trenčan. Určite aj jemu vďačíme za to, že sme v Extralige,“ pokračuje najproduktívnejší bek celej barážovej série. „Zhodou okolností sa mi na poste obrancu darilo,“ smeje sa štvorgólový barážový strelec Linet.

Odchovanec žilinského hokeja je s Michalovcami spätý už od sezóny 2012/2013, kedy ešte ako mladé ucho dopomohol k striebru. Jeho výkony si vtedy všimli aj v materskom klube, kde začal nasledujúcu sezónu, končil ju ale opäť v Michalovciach, kde strávil aj sezónu 2014/2015. Po dvoch rokoch prišiel jeho druhý michalovský návrat a momentálne Linet zažíva pravú hokejovú eufóriu. „Ja som Michalovciam vďačný za to, že som od nich v mladom veku dostal šancu. Teší, že som to mohol michalovskému hokeju oplatiť,“ podotýka služobne jeden z najstarších hráčov Dukly. „Keby som to mal porovnávať, určite za tých sedem rokov išlo hore všetko. Vynovil sa štadión, ktorý spĺňa parametre najvyššej súťaže a som rád, že si ju aj zahráme,“ konštatuje Linet. Či aj s ním je ešte predčasná otázka. „Teraz sa sústredíme na to, aby sme historický moment poriadne oslávili. Potom prídu na rad ostatné veci.“

Žilina zažila v sobotu doslova inváziu michalovských fanúšikov. Od Laborca prišlo šesť plných autobusov, siedmy pridali dorastenci HK Mládež, ktorí v sobotu hrali v neďalekom Zvolene.  „Myslím si, že to mohlo byť aj tým momentom, ktorý zlomil sériu na našu stranu. Diváci boli fantastickí. V rozhodujúcom zápase nám vytvorili domáce prostredie, za čo im patrí obrovská vďaka,“ zdôrazňuje Jakub Linet ktorý veril, že Dukla nemôže v Žiline prehrať štyri zápasy v rade. „Nielen do tohto zápasu, ale do celej série sme vstupovali s tým, že nemáme, čo stratiť, môžeme iba získať. Postupovému cieľu sme podriadili všetko. Som rád, že sa nám to podarilo a že sme dostali michalovský hokej do najvyššej súťaže.“

Nová cesta michalovského mužského hokeja začínala v roku 2017 vo Vranove nad Topľou. Práve tam odsunula Duklu rekonštrukcia zimného štadióna. Za dva roky zažili „líšky z Ingemy“ návrat do Michaloviec, titul, neúspešnú baráž, víťazstvo v základnej časti, ďalší titul a aj historický postup do najvyššej súťaže. Vo Vranove na nová cesta začínala pred 150 divákmi, v Michalovciach končila pred vyše štyrmi tisíckami. Navyše, ďalšie stovky prišli aj do Žiliny. „Veľká vďaka divákom, ktorí nás hnali dopredu. V Michalovciach je momentálne hokejová eufória. Keby tu bol väčší štadión, som o tom presvedčený, že by prišlo ešte viac divákov. Už teraz som zvedavý, aký bude boom pred historicky prvým zápasom v Extralige,“ dodáva na záver Marek Kolba, ktorý ako kapitán priviedol Duklu do najvyššej súťaže.

Peter Brendza



Uverejnené: 24.03.2019 19:53:46 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.