files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zostane Dukla na prvoligovom tróne alebo sa bude tešiť po troch rokoch znova nováčik?

Finálová séria St. Nicolaus I. ligy má to pravé vyvrcholenie. O víťazovi druhej najvyššej súťaže totiž rozhodne až siedmy duel. Obhajca prvenstva a víťaz základnej časti HK Dukla Ingema Michalovce je síce papierovým favoritom a medzi ním a HK Martin bol po základnej časti rozdiel 22 bodov, na ľade to ale vidno nie je. Húževnatí Martinčania túžia po troch rokoch napodobniť Nové Zámky, ktoré sa takisto ako nováčik stali víťazom prvej ligy a následne postúpili aj do najvyššej súťaže. Podarí sa im to, alebo sa bude znova tešiť michalovská Dukla? To sa dozvieme už po dnešnom siedmom zápase, ktorý je beznádejne vypredaný!

Napodobnia Nové Zámky?

Martinčania vstupovali do finálovej série s malou dušičkou. Dukla totiž bodovala v každom vzájomnom meraní síl, tri súboje vyhrala a prehrala iba raz, po nájazdoch 1:2. Play-off je ale iná súťaž. Martinčania sa na finále veľmi dobre pripravili a kladú favoritovi tuhý odpor. Nováčik súťaže pôsobí sympaticky celú sezónu a môže sa mu podariť to, čo sa podarilo v sezóne 2015/2016 Novým Zámkom. Aj tie vstupovali do sezóny ako nováčik, aj tie išli do play-off z druhého miesta a nakoniec sa stali víťazom, keď vo finále zdolali víťaza základnej časti Bardejov. Dva paradoxy s touto sériou. Ich trénerom bol súčasný lodivod Dukly Miroslav Chudý a aj série medzi Novými Zámkami a Bardejovom bola vyrovnaná, a vyvrcholila najneskoršom možnom zápase. Vtedy sa ale hralo na tri víťazstvá, takže vrcholila piatym. Málo rovnakých vlastností?

Príde Chudého štvrtý titul v rade?

Štyri finále, tri tituly a štvrtý veľmi blízko. Michalovský lodivod Miroslav Chudý je v súčasnosti najlepším trénerom v prvej lige. Štyri sezóny po sebe totiž postúpil so svojim tímom do finále. Svoju postupovú sériu začal s Novými Zámkami v spomenutej sezóne 2015/2016. Na lavičke tímu z južného Slovenska začal aj nasledujúcu sezónu, kde ale v októbri skončil. Putoval na striedačku prvoligovej Detvy, s ktorou takisto vyhral prvú ligu a takisto sa s ňou dostal aj do Extraligy. V nej sa ale dlho neohrial. V druhej polovici septembra v Detve skončil a začiatkom októbra 2017 po ňom siahli Michalovce. Ako inak, aj s nimi to dotiahol k prvoligovému titulu. V sezóne 2018/2019 je situácia trošku iná. V Michalovciach dostal šancu titul obhájiť a po prvýkrát sa stal víťazom základnej časti. S Novými Zámkami, Detvou a Michalovcami predtým bol totiž po nej „iba“ strieborným princom. Získa po prvýkrát „prezidentský pohár“ aj pohár pre víťaza prvej ligy?

Vystúpi znova po piatich rokoch na vrchol víťaz základnej časti?

Víťaz základnej časti vstupuje do play-off z najvýhodnejšej pozície. To ale dokáže niekedy aj zväzovať ruky, o čom sa presviedčame v prvej lige už štyri sezóny po sebe. Naposledy sa tu totiž z víťazstva tešil víťaz základnej časti v sezóne 2013/2014, kedy Bardejov zdolal Michalovce. Následne víťaz základnej časti Spišská Nová Ves neuspel s Detvou, Bardejov s Novými Zámkami, Prešov sa ani do finále nedostal, keď vypadol v semifinále so Skalicou a tá pre zmenu vlani nestačila na Michalovce. Vráti sa víťaz základnej časti na prvoligový vrchol teraz? Michalovčania sú k tomu rovnako blízko, ako aj ďaleko...

História rozhodujúceho duelu

Piaty či siedmy duel rozhodoval finálové série v prvej lige už viackrát. Naposledy to bolo práve v sérii medzi Bardejovom a Novými Zámkami v sezóne 2015/2016. Tam rozhodol piaty zápas. My sme sa pozreli, kedy bol naposledy siedmy zápas. Bolo to ešte v sezóne 2011/2012, kedy víťaz základnej časti Bardejov zlomil odpor Piešťan až v ňom. Podobne si Piešťany rok predtým poradili s Liptovským Mikulášom a aj ďalší rok predtým s Prešovom. Play-off sa v prvej lige hrá od sezóne 2003/2004. A rozhodujúci zápas buď piaty alebo siedmy sa hral okrem týchto sérii ešte aj v sezóne 2003/2004, kedy uspela Dubnica s Prievidzou. V sezóne 2018/2019 teda spoznáme víťaza prvej ligy v najneskoršom čase po piatykrát...

Kolba o piaty, Hančák o siedmy, Tabaček dokonca o desiaty titul

V kádroch oboch tímov je viacero hráčov, ktorí sa tešili zo zisku titulu. Michalovčania ich majú pochopiteľne viac, keďže prvoligový titul získali vlani. Z ich kádra vyčnievajú ale najskúsenejší obrancovia Daniel Hančák a Marek Kolba. Obaja sa tešili už aj z extraligových titulov. Momentálne zranený Hančák by mal na svojom konte už siedmy titul (päť získal so Slovanom Bratislava v Extralige, šiesty s Michalovcami vlani), kapitán Marek Kolba sa dosial okrem Michaloviec tešil z titulu majstra Slovenska aj dvakrát v Slovane Bratislava a raz s Košicami. Neboli by ale rekordérmi! Martinský zadák Ján Tabaček dokonca súperí už o svoj desiaty titul! Z prvoligového sa tešil ešte ako mladé ucho v rodnom Martine (sezóne 1999/2000), ďalší pridal v sezóne 2001/2002 v Slovane Bratislava, kde sa tešil aj v sezóne 2004/2005. Následne prišli dva tituly v Českej republike so Spartou Praha, pokračoval troma titulmi v Košiciach (sezóny 20082009, 2009/2010, 2010/2011) a tešil sa aj vo švajčiarsku s Zurichom (sezóne 2013/2014).

Kto vyzve Žilinu v baráži?

A sme pri poslednej otázke, ktorú zodpovie dnešný siedmy zápas. Kto vyzve najslabšieho extraligistu v baráži? Po zápasoch hladní „žilinskí vlci“ na súpera čakajú už dlhšie. Šancu na najvyššiu súťaž majú obaja, no dostane ju iba jeden. Na Slovensku je totiž zvykom, že do najvyššej súťaže sa nepostupuje priamo a nie je to trebárs tak ako vo futbale, kde ide víťaz druhej ligy priamo do prvej a do baráže ide druhý tím spoločne s predposledným z najvyššej súťaže. Obaja to budú mať so Žilinou ťažké, no postúpiť nebude nemožné. Tak Michalovce, ako aj Martin totiž vo finálovej sérii ukazujú, že na to môžu mať. Bude sa z víťazstva v prvej lige v jej novodobej histórii tešiť po druhýkrát michalovský alebo martinský hokej? Ako je známe, Michalovčania sa tešili vlani, Martin ešte v sezóne 1999/2000, kedy sa po roku vrátil do najvyššej súťaže.

Peter Brendza



Uverejnené: 08.03.2019 10:28:49 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.