files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pavlovčania sa zabávali pri ľudových piesňach a tancoch

 

Pavlovce nad Uhom ožili 15. augusta naplno živou folkórnou hudbou. Obec spolu so Zemplínskym osvetovým strediskom v Michalovciach pripravili už 14. ročník „Dňa Pavloviec nad Uhom“, ktorý sa konal pri príležitosti prvej písomnej zmienky z roku 1334.  Na amfiteátri v miestnom parku odznel pestrý hudobný, kultúrny, spoločenský a zábavný  program pre obyvateľov. Starosta nezabudol ani na najmenších. Čakala na nich trampolína, bariérové autíčka, kolotoče a ďalšie atrakcie.

 

 

Vystúpila aj Čarnica z Košíc

 

Oslavám prialo teplé počasie. Mnohí sa pred slnečnými lúčmi ukrývali pri stánkoch s občerstvením. Ľudový tanec a spev sa šíril po celom parku, takže zabávali sa aj tí, ktorí sa vzdialili od pódia.

Ako  prvých na pódiu privítala dlhoročná moderátorka týchto slávností, Jana Dudášová,  folklórnu skupinu Čakľov z Čakľova. Po nich vystúpila  17 členná skupina Viňančan z Vinného, ktorá im zaspievala piesne zo svojej obce a interpretovala aj ďalšie známe ľudovky. Hosťom tohto výnimočného dňa pre obec bola folklórna skupina Čarnica z Košíc. Tí za svojej 50- ročnej existencie získali veľa ocenení. Milovníkov tohto žánru tešia svojimi choreografiami z oblasti Abova, Zemplína, Spiša, Gemera či goralskej oblasti. Precestovali nielen Slovensko, ale aj zahraničie. Prednedávnom sa vrátili z Francúzska, kde navštívili západnú časť, Bretónsko. Pavlovčanom zahrali, zatancovali a zaspievali piesne z už spomínaných oblastí, predviedli fľaškový tanec, verbovanie chlapcov na vojnu a tiež im ukázali ako vyzerali tance v Prachovanoch, Zamutove a Bystrom. Moderátorke Jane Dudášovej sa na oslavách páčilo a tohto významného dňa sa zúčastnila už po štvrtýkrát. V Pavlovciach vystupujú väčšinou  domáce folklórne skupiny. Teraz máme hosťa z Košíc, Čarnicu, pred rokom bol tiež košický rómsky súbor Romatan, ten mal veľký úspech. Na tomto podujatí vystúpil už aj súbor Zemplín, Železiar a Magura“, zaspomínala si na roky minulé.  Pôvodne mala vystúpiť aj skupina Hnojňane, ale zo zdravotných dôvodov dvoch členov neprišla.

 

Zhodnotenie starostu 

 

V minulých rokoch si prišlo vychutnať oslavy viacero folklórnych súborov a skupín.  Starosta obce Ing. Jozef Kočan, je trochu sklamaný, pretože každým rokom sem prichádza menej ľudí. Spomína si, aká vysoká bola návštevnosť pri prvých ročníkoch. Na začiatku prišlo okolo 5000 ľudí, boli to obyvatelia Pavloviec a okolitých obcí. „Neviem, či to bude tou krízou, ale stále je menej ľudí. Je to trochu negatívne,  návštevnosť stále klesá,“ poznamenal starosta.

Taktiež nám povedal, že kedysi mali tanečný a spevácky súbor, nemal však dlhú tradíciu, jestvoval iba krátkych päť rokov. V závere nám ešte prezradil, že obec sa môže popýšiť mladým Pavlovčanom, p. Ondejkom, ktorý je učiteľom folklórneho tanca. Vystupuje po celom Slovensku vo folklórnom súbore Kapura. Po ukončení Dňa Pavloviec nad Uhom bolo pripravené spoločenské posedenie, ktoré trvalo do neskorých večerných hodín.

 

 

Martina Králiková



Uverejnené: 25.08.2010 14:45:02 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.