files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Akceptujte cyklistov!

 

Cyklistika je šport, pri ktorom sa spoznáva svet okolo nás. Priamy kontakt s prírodou, preteky s vetrom, alebo drsné podmienky v strmých lesoch.  Ochranné prvky nie sú nič platné, ak sami vodiči ohrozujú bezpečnosť cyklistov. Nebuďte voči týmto účastníkom cestnej dopravy neohľaduplní. Akceptujte ich priestor a zo zábavy na nich nevytrubujte. Vaša zábava môže končiť pre nich smrťou.

Netrúbte zo „srandy“

Vodiči trúbia aj keď nemusia, najmä tí mladší. Za účelom akejsi nezmyselnej ,,srandy“ stláčajú klaksón. Cyklisti sa zľaknú a môže dôjsť k ich následnému zraneniu. Aj cyklistku Mariannu už mnohokrát strhlo zo sedadla. ,,Takmer mi vypadlo z rúk riadidlo.“ Pod veľkou prilbou a slnečnými okuliarami len málokedy môžete spoznať vášho známeho, tak si nekráťte čas v aute trúbením na spoluúčastníkov dopravy. Ich úzka cestička si vyžaduje rovnakú koncentráciu ako jazda v aute. Následky môžu byť katastrofálne. Vybočenie z vozovky, pád do priekopy alebo nabúranie do kapoty auta.

Bezpečnostné prvky nestačia

Pri zníženej viditeľnosti by sa mali nosiť reflexné prvky (pokuta 30eur) a mať zapnuté svetlá. Prilbu určenú zákonom nenosia všetci, aj keď jazdia mimo mesta, čo je už na pokutu. Ide len o 10eur, alebo upozornenie policajtom. Nie každému prilba vyhovuje, lebo je pod ňou horúco, i napriek vetracím otvorom. Niektorým sa nepáči z estetických dôvodov, ale väčšina ľudí to nerieši a nosia ju kvôli vlastnej  bezpečnosti. Ďalšou výhodou prilby je, že sa vám nedostane do vlasoch kliešť či iný hmyz. Po stretnutí s ľahostajným vodičom sa stávajú nepotrebnými všetky bezpečnostné pravidlá. Tak, ako sú za volantom zodpovední a nezodpovední vodiči, tak je to aj medzi cyklistami. Ale nespomínajme mierne veselých ľudí, ktorí neudržia rovnováhu, ale športujúcich cyklistov. Je treba podotknúť, že aj medzi nimi sú tí, korí za sebou nejazdia jednotlivo, pričom dochádza k porušeniu zákona. A čo bezpečnosť malého ,,tátoša“? Kladky, rôzne zámky na kód a kľúčiky. ,,Bicykel som si uzamkla pred hypermarketom a po návrate som mala prepichnuté koleso,“ hovorí Jana z Michaloviec. Ak máte hodnotný bicykel, ktorý zdá sa, neprispôsobivé osoby provokuje, neopúšťajte ho. Pozitívne skúseností s uzamykaním majú občania pred poliklinikou na Námestí osloboditeľov v Michalovciach. Bicyklová skúška kriminality bola najnižšia v niektorých obciach, kde si môžete nechať bicykel pár hodín pred obchodom a nezmizne.

 

Katastrofálne cesty

S dierami na cestách mávajú problémy nielen autá, ale aj bicykle. Zato cyklisti sa im nemôžu vždy vyhnúť. Dlhé úseky rozbitých ciest sa nedajú obísť, ak je za vami príliš veľa áut. Známy okruh okolo Zemplínskej šíravy je na niektorých miestach nadmerne rozbitý, a to napriek tomu, že je používaný aj v rámci pretekov. ,,Môžete mať kolesá za 100eur, alebo za 2000eur, a keď seknete koleso máte smolu,“ vraví mnohonásobný účastník cyklistických pretekov na východe, Laco z Michaloviec. Vysvetľuje, že záleží na tom, ako jazdíte, ale keď sa niečo poškodí, vždy je to vaša vina. Cestná správa vám nič nepreplatí. ,,Môžete preseknúť dušu, čiže dostanete defekt, alebo rafík, keď vojdete do extra veľkej jamy a zlomíte vidlicu,“ pokračuje ,,biker“ Laco: ,, Ale to sa stáva málokedy.“ Rozbité cesty napomáhajú akurát poškodzovať autá a bicykle. Zapríčiňujú nielen finančné náklady na opravu, ale aj dopravné nehody. Vybudovanie rozumnej infraštruktúry pre cyklistov je vo hviezdach. Na úroveň západných krajín, kde sa cyklistika podporuje u mladých aj starších (i finančne), si ešte veľmi dlho počkáte.

Veronika Cholewová

 

 



Uverejnené: 25.08.2010 14:33:22 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.