files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Počas silvestrovskej vernisáže predstavia diela J. Saloňa

Zemplínske múzeum (ZM) v Michalovciach pripravuje na posledný deň v roku tradičnú silvestrovskú vernisáž. Tohtoročnou otvoria výstavu k nedožitému životnému jubileu Jozefa Saloňa. Uskutoční sa v galérii Zemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach.

"Jozef Saloň – meno, za ktorým sa skrývajú desiatky rokov výtvarnej tvorby, reštaurátorskej práce i pedagogickej činnosti. Jeden zo zakladajúcich pracovníkov múzea. Stál pri zrode bývalých stálych expozícií od výtvarných návrhov po samotnú realizáciu. V novembri tohto roku by sa dožil 90 rokov," povedala o autorovi historička umenia ZM a kurátorka výstavy Dana Barnová. Bol zároveň organizátorom výtvarného života v meste.

Narodil sa v roku 1928 v Humennom, zomrel vo februári 2005 v Michalovciach. Študoval výtvarnú výchovu a dejepis na Univerzite Komenského v Bratislave. Od roku 1953 vyučoval kreslenie na Pedagogickej škole v Michalovciach. "V rokoch 1959 až 1962 pracoval externe v ZM. Od roku 1962 v trvalom pracovnom pomere až do odchodu do dôchodku v roku 1992 pôsobil ako reštaurátor, vedúci oddelenia umeleckej histórie a zástupca riaditeľa múzea. V roku 1966 stál pri zrode výtvarného odboru na ľudovej škole umenia," priblížila Barnová. Svoju tvorbu predstavil na mnohých kolektívnych i samostatných výstavách. "Jozef Saloň je autorom úctyhodnej zbierky obrazov, predovšetkým krajinomalieb, portrétov i zátiší. Jeho výtvarný prejav je farebne umiernený, prevažne bez farebného zveličenia a expresívnosti, ale výstižný vo vyjadrení nálady a pocitov z krajiny. Výstižne zachytáva striedajúce sa svetlo a tiene leta, malátnosť a nehybnosť podvečera i ponurú náladu jesenných a zimných dní," uviedla kurátorka. Jeho maľba je podľa nej charakteristická dobre rozpoznateľným a nezameniteľným rukopisom, premyslenou kompozíciou s prevládajúcimi horizontálnymi líniami. Menej známa je jeho rozsiahla kolekcia kresieb, grafík a úžitkovo dekoratívnych kompozícií z hliníka, mosadze, ako aj kompozícií z keramických prefabrikátov. "Sú dokladom znalostí rôznych výtvarných techník a predovšetkým autorovej kreativity a úsilia," uzavrela Barnová.

TASR



Uverejnené: 27.12.2018 12:48:55 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.