files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovská nemocnica oslávila narodeniny s prvým novorodencom

Nová Nemocnica Svet zdravia Michalovce, ktorú slávnostne otvorili vlani v novembri, oslávila v sobotu 24. novembra svoje prvé narodeniny. Pre návštevníkov pripravila deň otvorených dverí, počas ktorých mohli nahliadnuť do priestorov oddelení, diskutovať s lekármi, pozrieť si ľudské telo vo virtuálnej realite či vypočuť koncert Tomáša Bezdedu. Nechýbala pritom ani narodeninová torta. Symbolicky z nej prišiel sfúknuť sviečku malý Maximilián, prvý novorodenec, ktorý sa v novej budove nemocnice narodil.

„Nemocnicu sme pred rokom otvárali s heslom Zmena sa začala a jej otvorenie bolo nielen v regióne, ale na celom Slovensku skutočne obrovskou zmenou. S novou budovou a technológiami prišli aj nové výkony, nové moderné procesy a prístupy k zdravotnej starostlivosti. A v tomto úsilí pokračujeme ďalej. Naším cieľom je priniesť zmenu do slovenského zdravotníctva a dosiahnuť vyššiu spokojnosť a bezpečnosť pacienta a vyššiu medicínsku kvalitu,“ uviedol generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare Vladimír Dvorový.

„Vlani v novembri sme po vyše dva a pol ročnej výstavbe otvárali novú, modernú budovu nemocnice. Začiatky boli náročné, keďže zmien, ktoré prišli, bolo v krátkej dobe veľmi veľa. Od nového priestoru cez informačný systém, novú techniku až po systém práce a unikátne projekty ako centrálna prípravovňa liekov. Ľudia mali čo robiť, aby to zvládli a zvládli to veľmi dobre. Dnes máme za sebou prvý rok úspešnej prevádzky a ja som hrdý, že tu môžem byť a že sme to mohli spoločne osláviť,“ uviedol riaditeľ Nemocnice Svet zdravia Michalovce Marián Haviernik s tým, že v príprave sú už ďalšie projekty, ktoré nemocnicu posunú ešte ďalej v oblasti kvality zdravotnej starostlivosti.

Narodeninová torta nechýbala
Keďže nemocnica oslavovala jeden rok, nechýbala ani narodeninová torta. Symbolicky z nej spolu s mamou prišiel sfúknuť sviečku aj malý Maximilián, prvý novorodenec, ktorý sa narodil v novej michalovskej nemocnici. Chlapček bude tie svoje prvé narodeniny oslavovať už čoskoro. „Spomínam si na tento moment ako na krásnu chvíľu. Keď sa mi narodil Maximilián, bol to jeden z dní, kedy sa nemocnica sťahovala, ale nijako som to necítila. Všetko prebehlo bez komplikácií, rýchlo, personál bol ústretový. Maximilián je úžasný, usmievavý chlapček a boli sme veľmi milo potešení, že jeho narodeniny budeme oslavovať spolu s nemocnicou,“ povedala mamička Anna z Michaloviec.

Maximilián je jej druhé dieťa a prvýkrát rodila v špičkovej londýnskej nemocnici, kde priviedla na svet svoje dieťa aj Victoria Beckham. Nová nemocnica v Michalovciach však za tou britskou svojím štandardom podľa nej nezaostáva.

Návštevníkov čakal bohatý sprievodný program
Celý program, ktorý moderovala Jana Hospodárová, trval od 10.00 do 16.00 h. Návštevníci mohli v sprievode personálu nemocnice nahliadnuť do klastra žena a dieťa (pediatria) a chirurgického klastra (urológia). Počas celého dňa tiež diskutovali s lekármi michalovskej nemocnice na rozličné témy, napríklad o tom, akých nepriateľov má pečeň, či je dieťa doma v bezpečí, o výmene kĺbov, bolesti chrbtice, syndróme diabetickej nohy, rakovine prsníka alebo ako si poradiť s kašľom.

Návštevníci si taktiež mohli nechať zmerať tlak krvi, hladinu glykémie, zistiť krvnú skupinu, pomasírovať ruky a dlane či na hematologicko-transfúziologickom oddelení darovať tú najvzácnejšiu tekutinu v rámci narodeninovej kvapky krvi. Aké svaly má človek v tele, kadiaľ prechádzajú cievy či z koľkých častí sa skladá kostra si zase pozreli pomocou virtuálnej reality v 3D priestore. Počas interaktívneho predstavenia Kúzelná fyzika sa experimentovalo a pre deti boli pripravené aj tvorivé dielne. Obrázky, ktoré namaľovali na plátno, nemocnica umiestni v onkologickom pavilóne. Na návštevníkov čakal aj koncert Tomáša Bezdedu a jeho kapely.

Nemocnica prvej voľby
Michalovská nemocnica, ktorá v minulosti fungovala ako okresné zdravotnícke zariadenie, sa chce stať nadregionálnym centrom pre akútnu medicínu. Okrem špičkových technológií a nových procesov počas roka otvorila aj tri nové odbory, kde začala robiť výkony, ktoré v minulosti nerealizovala – hepatológiu, invazívnu angiológiu a neurochirurgiu, resp. spondylochirurgiu. Rozvíjať sa ďalej bude snažiť  doterajšie špecializácie, ako sú chirurgia, ortopédia, traumatológia, gynekológia, pneumológia či interná medicína.

V prieskume, ktorý si v lete nechala urobiť sieť nemocníc Svet zdravia, sa michalovská nemocnica stala piatym najznámejším zdravotníckym zariadením na východnom Slovensku. Pozná ju 38 percent opýtaných, pričom na prvých štyroch miestach sa umiestnili len košické ústavy. Michalovce sú podľa prieskumu v prípade potreby hospitalizácie nemocnicou prvej voľby pre tri štvrtiny obyvateľov michalovského a sobraneckého okresu. Ako nemocnicu prvej voľby by si ju vybralo 41 percent ľudí z celého výhodného Slovenska, vyplýva tiež z prieskumu.

Nová poliklinika
Do novej nemocnice sa prví pacienti začali sťahovať začiatkom decembra minulého roku. Nemocnica má operačné sály so superčistým vzduchom, organizačnú štruktúru zloženú z klastrov, vyše 300 lôžok, centrálnu prípravovňu liekov, komfortné pôrodné izby či urgentný príjem s modernou triážou na triedenie pacientov, ktorých bezpečnosť zaručia čiarové kódy. Funguje podľa najmodernejších zahraničných štandardov, aj preto dostala prívlastok nemocnica novej generácie. Zdravotnú starostlivosť poskytuje v rámci verejného zdravotného poistenia.  

V piatok 16. novembra nemocnica spustila búracie práce starého chirurgického pavilónu, na mieste ktorého má vyrásť nová poliklinika. S nemocnicou bude prepojená dvojpodlažným traktom a prvých pacientov by mala privítať začiatkom roku 2021.



Uverejnené: 26.11.2018 10:47:38

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623