files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V lete zomierajú domáci miláčikovia!

 

Smrť číha počas letných mesiacov nielen na ľudí, ale aj na psy a mačky. Pred horúčavou by ste ich mali chrániť. Okrem toho na nich číhajú kliešte a rýchlo jazdiace autá.

Infarkt dostanú aj zvieratá

 

Ak nechcete prísť v lete o svojho domáceho miláčika, starajte sa o neho ako o seba, alebo ako malé dieťa. So starými ľuďmi majú zase spoločné to, že niekedy nepociťujú smäd. Vtedy ich jednoducho donúťte piť. Napájajte ich vodou z vlastných rúk, ukazujte pravidelne na misku, aby nedošlo k dehydratácii. Pálivé slnko môže spôsobiť prehriatie zvieracieho organizmu, úpal, infarkt, ba smrť. Prejavuje sa to ťažkým dýchaním a slintaním. Najvhodnejšie je umiestniť zviera do pivnice, garáže alebo inej chladnej miestnosti. Keď je už zasiahnuté, ochladzujte ho studenými handrami. Na vysoké teploty doplatil v júli aj Milanov kocúr. ,,Veterinárka nám oznámila, že dostal infarkt,“ konštatoval Milan:,, Mal len dva roky.“ V tomto prípade sa ukazuje, že ani u zvierat na veku nezáleží. V horúčavách podľahnú aj šteniatka či mladé mačky.

 

Zabijaci kliešte

 

Psie trampoty začínajú už v jari a trvajú do jesene. Malé potvory, ktoré ťažko zbadáte, sú smrteľne nebezpečné. Žiaľ, veľa majiteľov prišlo pre malého zabijaka o svojho psíka. Príznakom je únava, nechutenstvo, horúčka, opuchy. Zväčša si majitelia všimnú až žlté sfarbenie očí, keď už psíkovi nepomôže ani privolaný veterinár. Na jeho záchranu mu pichne zopár injekcií. Po niekoľkých hodinách čakania vám možno ponúkne drahšie injekcie, ktoré je treba zakúpiť hneď zopár dávok na to, aby možno zabrali. Hoci veterinári upozorňujú, že je už minimálna šanca na záchranu psieho života, úplne poslednú nádej niektorí využijú. Vyjde ich to na niekoľko stoviek eur.

 

Ako ich chrániť

 

Kliešte sa prisajú na zvieratko v hociktorom trávnatom poraste. Neplatí tvrdenie, že sú v lesoch a na lúkach, pretože to pokojne môže byť aj vo vašej záhrade. Pri hladkaní zvieraťa máte šancu nahmatať prichyteného parazita. Okrem pravidelnej prehliadky tela, ktorú by ste s vaším maznáčikom mali absolvovať, poistite sa aj špeciálnymi prípravkami (Chovateľské centrum Zalužice – MVDr. Michal, Andrejco). Predísť zbytočnej smrti je celkom jednoduché. Stačí si zakúpiť obojok proti kliešťom. Je napustený špeciálnymi látkami, ktoré odpudzujú aj blchy. ,,Na trhu je ich veľa, najlepší je ten, čo vydrží 7mesiacov,“ hovorí zamestnankyňa Animal centrum pri mestskom parku v Michalovciach. ,,Sťažovať sa nám ľudia nechodia, pretože má vysokú účinnosť.“ Upozorňuje ale, že takýto obojok je potrebné pravidelne čistiť a správne pripevniť, aby nebol uvoľnený. Po každom dotyku so zvieraťom si treba dôkladne umyť ruky. Jeho cena je okolo 14 eur podľa veľkosti plemena. Ešte účinnejšia je 30 eurová vakcína, ktorá vydrží o mesiac menej.

                       Veronika Cholewová



Uverejnené: 10.08.2010 22:14:06 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.