files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Mimoriadnu situáciu v súvislosti s osýpkami pre Michalovce zrušili

Mimoriadnu situáciu, ktorú v súvislosti s osýpkami vyhlásili pre okres Michalovce približne pred mesiacom, zrušili. Informovala o tom po zasadnutí krízového štábu prednostka Okresného úradu v Michalovciach Jana Cibereová. Plnenie opatrení, ktoré boli prijaté, sa podľa nej javia ako veľmi účinné a pokles osýpok je viditeľný.

Zdôraznila, že na začiatku, keď vyhlasovali mimoriadnu situáciu,  bolo cez víkend zaznamenaných aj 30 prípadov. Aktuálne je situácia iná. "Mali sme cez týždeň dni, keď sme mali nula výskyt za 24 hodín. Mali sme jeden výskyt," priblížila situáciu s tým, že počas uplynulého víkendu evidovali osem prípadov, z mesta Michalovce medzi nimi nebol ani jeden. Mimoriadna situácia sa síce končí, monitoring a ďalšie opatrenia, ktoré sú už v réžii Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach, naďalej zostávajú v platnosti. Pri masívnom náraste sa podľa Cibereovej opäť zvolá krízový štáb. "Je treba rozlišovať, kde bude ten nárast. Ak bude len v Kapušanoch, zvolá krízový štáb mesto Veľké Kapušany," spomenula s tým, že okresný úrad tak urobí, až keď bude ohrozený celý okres. "Od 31. júla sme mali hlásených v celom okrese Michalovce 57 prípadov ochorení, plus tých osem, ktoré boli teraz cez víkend. Je tu charakter, že ten počet ochorení ubúda. Nikto nehovorí, že epidemický výskyt nebude pokračovať, ale nemá charakter explozívnej epidémie, tak ako sa nám rysovala na ulici Mlynskej v Michalovciach," uviedla regionálna hygienička Janka Stašková s tým, že na základe toho bol krízový štáb zvolaný a následne aj vyhlásili mimoriadnu situáciu. Tá sa priamo v meste, ako ďalej uviedla, veľmi stabilizovala. "Za posledné dva týždne sme mali štyri prípady," spomenula. Podľa jej ďalších slov sa v tejto súvislosti ukazuje efekt očkovania.

Sporadické prípady budú podľa Staškovej pokračovať aj naďalej. Každý jeden budú epidemiologicky sledovať a vyšetrovať, situáciu budú ďalej monitorovať a realizovať aj preventívne očkovanie. Verejnosť bude informovaná na webovej stránke RÚVZ Michalovce. V prípade potreby môže napríklad prijať aj opatrenie týkajúce sa zákazu verejných zhromaždení. "Našou veľkou úlohou je lokalizovať a ohraničovať ohniská nákazy, aby bolo čo najmenšie šírenie medzi populáciou," podotkla regionálna hygienička. V okrese Michalovce bolo, ako ďalej uviedla, vytipovaných 25 rizikových oblastí. Verejnými vyhláškami, ktorých bolo vydaných 20, sa očkuje populácia v týchto oblastiach vo veku od šesť mesiacov do 50 roku života. Zaočkovaných bolo v rámci nich 5303 osôb. Poznamenala, že každý človek, ktorý je vykázaný ako očkovaný a aj napriek tomu ochorel, bude podrobený laboratórnej analýze, čo sa už aktuálne uskutočňuje. Stašková spomenula, že prvým pacientom, ktorí zavliekli osýpky na Slovensko, odobrali biologický materiál na rozbor. "Bol potvrdený genotyp B3," uviedla s tým, že ide o rovnaký, ktorý cirkuluje v Európe aj v oblasti Anglicka, odkiaľ nakazení pricestovali. Očkovacia vakcína podľa nej obsahuje voči nemu protilátky.

Na infektologickom oddelení michalovskej nemocnice leží s osýpkami aktuálne deväť pacientov. "Cez víkend pribudli štyria pacienti. Boli tam nejaké možno sporné prípady, kde sa nedalo ani potvrdiť, ani vylúčiť (ochorenie, pozn. TASR), takže to bude úlohou ďalšieho šetrenia," informoval jeho primár Štefan Zamba. Prípady z oblasti mesta Michalovce sú v súčasnosti podľa neho minimálne. Ohnisko nákazy sa presunulo do okolia mesta Veľké Kapušany. Spomenul, že niekoľko prípadov mali z okresu Trebišov a mesta Sobrance. Od mája evidujú k pondelku v okrese Michalovce 386 prípadov osýpok. Zamba objasnil, že aktuálne je ľudí, ktorí sa liečia na osýpky, okrem hospitalizovaných a niekoľkých ambulantne ošetrených, možno desať až dvadsať.

TASR



Uverejnené: 13.08.2018 14:45:16 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.