files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovská pôrodnica sa stala Skokanom roka

Pôrodnica Nemocnice Svet zdravia v Michalovciach získala v expertnom hodnotení ocenenie Skokan roka. Počas minulého roku totiž dosiahla spomedzi všetkých pôrodníc na Slovensku najväčšie zlepšenie. Zatiaľ čo sa slovenské pôrodnice medziročne posunuli v priemere o 3,8 percentuálneho bodu, tá michalovská zaznamenala zlepšenie až o 20 bodov. Zároveň sa podľa expertného hodnotenia stala najlepšou pôrodnicou v Košickom kraji. Medicínske indikátory kvality vyhodnocoval Health Policy Institute (HPI).

„Ocenenie odzrkadľuje významný posun, ktorý sme v pôrodnici urobili. Podarilo sa nám jednak znížiť perinatálnu úmrtnosť na 0,3 ‰, čím sme sa dostali na štvrté miesto v rámci celoslovenského hodnotenia všetkých pôrodníc a zároveň sme do pôrodnice významne investovali. Určite je toto ocenenie pre nás veľmi zaväzujúce do budúcnosti a v zlepšovaní sa chceme ďalej pokračovať,“ hovorí riaditeľ Nemocnice Svet zdravia Michalovce Marián Haviernik. Pôrodnica je súčasťou novopostavenej nemocnice novej generácie, ktorú otvorili len minulý rok.  Má štyri moderné pôrodné izby, ktoré sú navrhnuté tak, aby budúcim mamičkám poskytli príjemné a intímne prostredie. Na pôrod sa tak môžu pripravovať za prítomnosti blízkych osôb, či už partnera, matky alebo duly. Na týchto izbách prebiehajú aj samotné pôrody, keďže sú vybavené ako plnohodnotné pôrodné sály. Rodička sa tak nemusí nikam presúvať. V prípade, že sa nevyskytnú komplikácie, matku po pôrode prevezú na štandardnú izbu. „Pôrodnica je dnes špičkovo vybavená. Rodičky, ktoré už u nás priviedli na svet svoje dieťa, to vnímajú veľmi pozitívne. Pôrodné izby hotelového štandardu sú pre mamičky dostatočne komfortné, či už pohľadu vlastného sociálneho zariadenia alebo prítomnosti blízkej osoby. Zároveň na nich prostredie pôsobí upokojujúco a zachováva intimitu budúcich mamičiek,“ hovorí riaditeľ.

Pôrodnica však podľa Haviernika nechce byť na špici len v technickom vybavení, ale aj v prístupe k mamičkám a dieťaťu. „Budeme sa snažiť zohľadniť všetky pripomienky mamičiek a zamerať sa na oblasti, ktoré nie sú ešte dostatočne dobré,“ podotkol riaditeľ. Nemocnica sa zároveň chce sústrediť na výchovu mladých lekárov a pôrodných asistentiek a vytvoriť tak v nemocnici stabilné personálne zázemie. Do projektu sa vyplnením dotazníkov zapojilo všetkých 53 slovenských pôrodníc. Skladba indikátorov a metodika ich vyhodnocovania boli vypracované v spolupráci so Slovenskou gynekologicko-pôrodníckou spoločnosťou. Medzi hodnotenými parametrami kvality boli perinatálne ukazovatele, frekvencia cisárskych rezov, personálne zabezpečenie, materiálno-technické vybavenie, počet pôrodov či možnosti voľby polohy pri pôrode.



Uverejnené: 23.07.2018 20:01:23 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.