files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

ŠÍRAVA FEST UKONČIL VIETOR

 

Festivalové leto je v plnom prúde a bývalé ihrisko obce Kaluža hostilo počas troch dní 22.7. – 24.7., štvrtý ročník čoraz viac populárnejšieho a najväčšieho festivalu na východe, Šírava Festu. Tentokrát s názvom SPIŠ SHOWTIME ŠÍRAVA FEST. Aj napriek tomu, že týždeň, ktorý tomuto víkendu predchádzal bol pekne horúci, v sobotu, posledný deň festivalu prišiel dážď, neskôr aj silný vietor a celé to predčasne ukončil. Petrovi Cmoríkovi už ani nedovolil vystúpiť, a tak nastúpil do auta a odišiel presne tak, ako pred dvoma rokmi. Bez koncertu.

 Časový skĺz

Tohto roku začal festival už vo štvrtok asi so štvorhodinovým časovým sklzom, no aj napriek tomu sa niesol v duchu dobrej zábavy. Program bol rovnomerne rozdelený do troch dní. Na svoje si prišli návštevníci i obchodníci so svojimi stánkami pozdĺž celej plochy ohraničenej len pre účastníkov festivalu. Aj napriek hudobnému obsadeniu, ktoré si ešte pred začiatkom celej akcie vyslúžilo kritiku, pozvaní interpreti nesklamali. Ak aj niektorí áno, určite to nebola skupina  No Name, ktorá vystúpila prvý deň. Energický a nezameniteľný Igor Timko, sršiaci večným optimizmom, ktorý popri spievaní ešte zvláda aj vysokú školu, prezradil, že svoje baterky si dobíja doma, pri dcére, synovi a manželke. Po Košičanoch udržiaval publikum natočené správnym smerom prešovský rodák Peter Nagy. Na otázku, čo sa mu vybaví pri slove Šírava, odpovedal: „Puberta, krásne baby, čundre“. Rozdiely medzi vlastným koncertom a festivalom nerobí žiadne a všetky si náramne užíva. V budúcnosti pripravuje knižku erotickej poézie aj s fotkami. Po ňom sa na pódiu predstavil „zlý chlapec“ Rytmus, s morálnym odkazom celému publiku, aby sa vyhýbalo drogám a alkoholu. Do reči, mu však s nami nebolo. Neskôr nasledovali tradiční zdvíhači nálady, kapela Polemic. Spevák Braňo Bajza neskrýval radosť z posledného albumu „Horúce časy“, ktorý má nádych toho prvého a asi aj ich najlepšieho. Na ten prvý čakali deväť rokov,  z ktorého nám na festivale zahrali dve piesne a doteraz si na jeho nahrávanie živo spomína. Prvý večer ukončili už skoro bez publika, bratislavskí Ska2tonics.

Českí interpreti nesklamali

Druhý večer, začínal gradovať najprv českou stálicou Chinaski. Jej líder, inak vyštudovaný herec, Michal Malátný, vlastným menom Michal Novotný, odhalil začiatky skupiny podobné ako u kapely Polemic. „Skôr ako sme vydali prvý album, sme hrali desať rokov. Všade zadarmo, za benzín, za pivo. Až potom sa nám podarilo vydať prvý album a splniť si svoj životný sen. Vôbec sme nedúfali, že nahráme ešte ďalších osem.“ Ako ďalej prezradil, každý koncert sa snažia hrať tak, akoby ho hrali prvý alebo poslednýkrát. Ani Desmod, nasledujúci po nich, svojím repertoárom nesklamal. Kulyho tajomstvom, ako dosiahnuť úspech je: „Napriek všetkému čo sa deje okolo, treba mať veľké, doslova obrovské sny, pretože aj keď sa dostaneš iba do polovičky, si vyššie ako ostatní.“ Aj druhý český zástupca Verona, nenechala nič náhode a odspievala svoje najväčšie hity. Popri jej hlase mohla mužská časť publika obdivovať taktiež jej vyformované nohy. Ako posledný to na pódiu roztočili Smola a hrušky.

Účasť 15 tisíc

Po dvoch slnečných dňoch si leto, akoby vybralo dovolenku a k brehom Zemplínskej šíravy zavítal dážď a vietor, čo sa odzrkadlilo na počte publika. Robo Mikla, aj napriek slabšej účasti práve kvôli počasiu sa na svojom vystúpení bavil. Povedal nám, že celkové organizovanie festivalu bolo skvelé a takisto aj fanúšikovia, hoci ich prišlo menej. Po skončení koncertu odchádzal absolútne spokojný. V marci sa mu podarilo vydať nový album „Niečo je vo vzduchu“, v ktorom nájdete jedenásť piesní. Miklu následne vystriedala prešovská alternatívna kapela Chiki liki tu – a, stálica slovenských a českých festivalových a klubových pódií. Od nich sme sa dozvedeli, že v tomto roku oslávia 15. rokov svojho účinkovania. Keďže ide o jubilejné číslo, na jeseň sa chystajú pripraviť pre fanúšikov zopár koncertov s trochu netradičným programom. Poslednou skupinou, ktorej sa ešte podarilo zahrať, bol Gladiátor. Dlho to však nebolo, pretože vietor im narobil veľké problémy. Bol taký silný, že bubeníkovi to rozhádzalo bicie. Spevák Miko Hladký poznamenal, že niečo podobné na festivale ešte nikdy nezažili a to už hrajú nejaký ten piatok.“ Mrzelo nás, že sme neodohrali celý koncert, pretože tí ľudia tu boli a videl som, že sa dobre bavia. Ale zase je dobré to, že sa nikomu nič nestalo. Takže si myslím, že to bolo správne rozhodnutie koncert ukončiť.“. V závere rozhovoru nám prezradil, že v septembri plánujú koncerty aj u nás na východe. Peter Cmorík, podľa harmonogramu vystupujúci ako posledný, prišiel aj tentokrát tak, ako pred dvoma rokmi, na otočku. Silný nárazový vietor mu opäť prekazil koncert. Predtým než sa pobral na spiatočnú cestu, nám ešte stihol odpovedať na zopár otázok. Uviedol, že so svojou kapelou je na Šírave už štvrtý rok. “Pamätám si, že tu bola stále dobrá atmosféra. Ľudia sa tu veľmi dobre bavia, a to je pre nás veľmi dôležité, pretože aj tu zažívame pamätné koncerty“. Moderátorsky sa na 4. ročníku tohto festivalu, ktorého sa počas troch dní zúčastnilo 15 tisíc nadšencov, predstavil známy moderátor Mirec. Jemu patrili prvé dva dni festivalu. Tretí deň, si na starosť zobralo moderátorské duo Kefan. Každú noc sa po odohraných koncertoch návštevníci Šírava Festu presunuli na party, ktorá vyvrcholila na Moteli Kamenec.



Uverejnené: 01.08.2010 18:17:50 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.