files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Medikom roka Lukáš Urban

Víťazom štvrtého ročníka súťaže Medik roka 2018, ktorú organizuje sieť nemocníc Svet zdravia, sa v nedeľu 15. apríla stal 25-ročný Lukáš Urban z Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Martine. Lukáš sa stal najlepším spomedzi 20 finalistov, ktorí tento víkend (14.4.-15.4.) súťažili v praktických i teoretických úlohách na pôde nemocnice novej generácie v Michalovciach. Víťaz si domov odnáša 3000 eur a všetci finalisti získali od Sveta zdravia ponuku garantovaného pracovného miesta.

Medik roka je odborná súťaž pre študentov 5. a 6. ročníka lekárskych fakúlt. Budúci lekári v odbore všeobecné lekárstvo si v nej mohli preveriť a zmerať svoje teoretickéaj praktické poznatky v rámci odborných workshopova v praktických podmienkach skutočnej nemocnice. „Medici mali aj tento rok možnosť vyskúšať si súťažiť v takých praktických disciplínach, s ktorými sa počas výuky bežne nedostanú do kontaktu. Dozvedeli sa tiež zaujímavé teoretické fakty z oblastí, ktoré sa štandardne na lekárskych fakultách nespomínajú. Súťaž však každý rok organizujemenielen preto, aby sme medikom povedali viac o trendoch v modernej medicíne, ale aj preto, aby sme sa od nich dozvedeli, v čom vidia problémy v zdravotníctve, aké sú ich priority a názory.Títo mladí ľudia budú čoskoro pracovať možno aj v našich nemocniciach a ja verím, že budú spolu s nami meniť slovenské zdravotníctvo k lepšiemu,“ hovorí generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare MUDr. Vladimír Dvorový.

V rámci praktických medicínskych workshopov si finalisti mali možnosť na špeciálnom trenažéri vyskúšať laparoskopickú operáciu brucha s moderným inštrumentáriom i kolonoskopiu. Naučili sa aplikovať modernú laminátovú sádru, ktorá tuhne do piatich minút a je vodoodpudivá. Trénovali si resuscitáciu a intubáciu novorodenca a tiež to, ako viesť spontánny pôrod. Počas finále boli pritom vtiahnutí do nimi nečakanej nasimulovanej situácie, kedy museli rýchlo reagovať a postarať sa o rodičku tesne pred pôrodom.Z nemedicínskych oblastí sa budúci lekári zoznámili napríklad s tým, ako zdravotné poisťovne platia lekárov či s princípmi fungovania centrálnej prípravovne liekov. Súťaž opäť ukázala, že študenti lekárskych fakúlt by uvítali viac praktických skúseností a možnosť získania poznatkov i z nemedicínskych oblastí už počas štúdia.

Na prvom mieste sa umiestnil 25-ročný Lukáš Urban, ktorý je šiestakom Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine a pochádza z Trenčianskej Teplej. „Absolútne som to nečakal, keďže spočiatku som robil chyby a to finálové súťaženie mi nešlo úplne tak, ako som si to predstavoval. Takže som veľmi prekvapený,“ reagoval Lukáš, ktorému sa podarilo získať až 120 bodov z celkových 125. „Teraz plánujem dopísať diplomovú prácu, dokončiť školu, trochu si oddýchnuť a potom sa naplno venovať medicíne.Chcel by som byť kardiológ a ostať pracovať na Slovensku,“ dodal najlepší medik roka 2018, ktorý získal hlavnú finančnú výhru v hodnote 3000 eur. Na druhom mieste sa umiestnila Simona Bašová, 24-ročná študentka 5. ročníka Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Tretie miesto obsadila Veronika Kissiová,  24-ročná študentka6. ročníka Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Všetkým dvadsiatim finalistom bolo zároveň ponúknuté garantované pracovné miesto (traja najlepší si budú môcť vybrať oddelenie podľa vlastného výberu)v sieti nemocníc Svet zdravia.

V špeciálnej kategórii zdravotnej poisťovne Dôvera vyhral Kamil Kopčík, 24-ročný študent 5. ročníka na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Získal finančnú výhru v hodnote 1000 eur. „Súťaž Medik roka ukazuje mladým študentom medicíny reálne podmienky v nemocnici, trochu ich pripraví na prax a naučí ich rozumieť aj ostatným vzťahom v zdravotníctve. Pri tomto projekte stojíme od samotného začiatku, lebo sa chceme deliť o naše know-how a pomôcť mladých lekárov pripraviť sa na ich budúce povolanie,“ doplnil Martin Kultan, generálny riaditeľ  zdravotnej poisťovne Dôvera, ktorý bol zároveň jedným z prednášajúcich. Budúci lekári získali aj ďalšie ceny podľa jednotlivých finálových kategórií, domov si odniesli napríklad moderné stetoskopy.

Zaujímavé fakty z tohtoročného Medika roka:

  • do súťaže sa celkovo prihlásilo 160 medikov 5. a 6. ročníka v odbore všeobecné lekárstvo (133 medikov sa prihlásilo v minulom ročníku);
  • semifinálový online kvíz vyplnilo 150 z nich (38 percent bolo úspešných a získalo 70 a viac bodov);
  • do finálovej TOP20 sa prebojovalo 8 študentov LF UK Bratislava, 8 študentov JLF UK Martin, 3 študenti LF UPJŠ Košice a jeden študent LF MU Brno
  • medzi finalistami je 11 žien a 9 mužov, 12 študentov 6. ročníka a osem študentov 5. ročníka;

Z vyjadrení finalistov:

Kamil Kopčík(24 rokov, LF UK v Bratislave), chce byť ortopéd: „Veľmi sa teším, že sa mi podarilo do tohto výberu dvadsiatich najlepších medikov dostať. Sú tu veľmi kvalitní ľudia a myslím si, že aj Svet zdravia si našu prítomnosť cení. Svedčí o tom aj to, že sa nám počas vyše dvoch dní neustále venovali riaditelia, primári, vedúci pracovníci. Prednášali nám ľudia, ktorí už majú vo svojom odbore veľa za sebou a sú špičkou. A zároveň sme si mohli vyskúšať veci, ku ktorým sa v škole nedostaneme. Najviac sa mi páčili laparoskopické operácie na trenažéri. Chcel by som ostať na Slovensku a podieľať sa na zmene nášho zdravotníctva.“

Alžbeta Kamenská (24 rokov, LF UK v Bratislave), chce byť neurologička: „Súťaže som sa tento rok zúčastnila už druhýkrát a spolu so mnou aj mladí medici, ktorým som o tejto akcii s nadšením hovorila. Vlani sa mi tu veľmi páčilo a vyskúšala som si veci, ku ktorým som sa počas štúdia nedostala. Veľa z nás to motivuje. Zároveň je tu skvelý tím ľudí, medikov, lekárov, manažmentu. Súťaž preto hodnotím veľmi pozitívne.“

Koncept súťaže pozostával z troch samostatných postupových kôl. Prvým je samotná registrácia do súťaže na www.medikroka.sk. Druhým je správne vypracovanie prípadových štúdií/kazuistík formou online kvízu. Posledným, tretím modulom bolo zavŕšenie celej súťaže víkendovým sústredením v nemocnici Svet zdravia Michalovce. Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je spoločnosť Svet zdravia, a. s., v spolupráci s generálnym partnerom súťaže - zdravotnou poisťovňou Dôvera, a. s. Odbornými partnermi sú Lekárska fakulta UK v Bratislave, Jesseniova lekárska fakulta UK Martine, Lekárska fakulta SZU v Bratislave a Lekárska fakulta UPJŠ v Košiciach. Mediálnym partnerom je odborný týždenník Zdravotnícke noviny.Viac informácií na www.medikroka.sk.



Uverejnené: 15.04.2018 20:30:53
files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.