files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Letný kreatívny tábor pre deti

Umelecká predajňa ABC- Creative Art pripravila pre deti  už deviaty ročník „Kreatívneho tábora“ na Zemplínskej šírave neďaleko strediska Kamenec, ktorý trval jeden týždeň. O tento tábor  spojený s umeleckou činnosťou prejavilo záujem 26 detí vo veku od 8 do 15 rokov.

Deti nie len z Michaloviec

Prišli sem deti nielen z Michaloviec, ale aj okolia a z Košíc. Boli tam  dve dievčatá, ktoré   tábor navštívili viackrát. Tento bol už pre nich posledný. „Berieme tu deti len do 15 rokov. Nechceme mať veľký vekový rozdiel, ale je to aj lepšie, pretože títo medzi sebou súperia lepšie. Mladšie deti potrebujú starších a starší zase mladších. Potrebujú sa o niekoho starať. Je to lepšie, keď je z každého veku nejaké zastúpenie“, uviedla Niklasová, učiteľka ZUŠ.  

Tvorivé dielne

Deti mali každé ráno budíček o pol ôsmej. Nechýbal šport, po ktorom nasledovali výdatné raňajky. Dopoludnia i popoludní boli pre nich pripravené trojhodinové tvorivé dielne. Každý deň sa učiteľky a asistentky snažili zamerať na nejakú techniku a v priebehu celého pobytu v tábore ich tieto techniky naučiť. „Od servítkovej techniky až po náročnejšie, a to maľbu na hodváb, textil, na sklo. Deti si sami nabatikujú biele látky, tričká alebo plachty, potom si tieto veci nechajú vyschnúť a nato ešte robíme rôzne techniky. Znamená to, že maľujeme rôznymi farbami na textil“, povedala Niklasová, učiteľka ZUŠ  Ďalšou zaujímavou prácou bola výroba pohľadníc, maľovanie kameňov, ktoré si nazbierali priamo na Zemplínskej šírave, pracovali taktiež s keramikou, hodvábom, sklom, porcelánom i papierom. Nebolo techniky, ktorú by vynechali.
 
Naučili sa trpezlivosti

Pri každej používali špeciálne farby.  Ak išlo o keramiku, tak to boli akrilové farby, podobne na prírodný hodváb a na maľbu na sklo. Zaujato pracovali pri výrobe korálikov a šperkov. Išlo o mozaikovú techniku. Ako uviedla Niklasová, pri tejto technike deti získali väčšiu zručnosť a hlavne sa naučili byť trpezliví. Využívali  malinké štvorčeky, museli ich opatrným spôsobom vkladať do špeciálnej hmoty, ktorá po uschnutí stvrdla, a potom si ich  mohli dotvoriť akrilovými farbami. Ďalej dodala: „Bola som veľmi prekvapená, už len tým, akým tempom sme začali. V nedeľu sme mali zvládnutú servítkovú techniku, keramiku. Robili sme čajník, ktorý je zvnútra glazúrovaný“. Povrch čajníka deti natreli akrilovou farbou, dekorovali servítkovou technikou a zdobili kontúrami.

Každý čo mu vyhovuje

Každý z nich si našiel tú, ktorá mu najviac vyhovovala. Niektoré deti radi batikovali, iní použili maľbu na hodváb. Všeto, čo sa v tábore naučili, si budú môcť robiť aj doma, čím  si vyplnia svoj voľný čas. „Sú vo všetkých veciach dobré. Čokoľvek im dáte do ruky, dokážu s tým pracovať“, konštatovala Niklasová, učiteľka ZUŠ 
V piatok bol prichystaný pre deti karneval, a aby vyzerali niektorí pekne a iné hrôzostrašne, učiteľky a asistentky im maľovali na tvár  rozprávkové bytosti. Posledný deň pripravili deti na záverečnú výstavu svoje umelecké výtvory, aby ukázali rodičom, čo sa za ten krátky čas naučili a dokázali svoju šikovnosť. Aby na tento príjemný celotýždňový tábor nezabudli, odniesli si na spomienku veci, ktoré si sami vyhotovili. 8-ročnej Natálke, ktorá navštevuje výtvarný odbor tretí rok sa v tábore veľmi páčilo, najmä keď robili s korálkami, maľovali šálky a iné veci.  „Ja som si pre seba spravila tričko, pre mamku šatku aj čajník,“ povedala Natálka.   (MK)

 



Uverejnené: 25.07.2010 10:17:41 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.