files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

40-te Cyrilo-metodské slávnosti v Rakovci nad Ondavou

Sv. Cyril a Metod patria bezosporu k najvýznamnejším osobnostiam v dejinách slovenského národa. S ich misionárskou činnosťou na Veľkej Morave sa spája skutočný rast Slovienov v kresťanskej viere a k ich odkazu sa dnes hlásia všetci Slováci bez rozdielu náboženskej či politickej príslušnosti. Dňa 5. júla slávime ich sviatok, ktorý je zároveň štátnym sviatkom.

Tradícia

V obci Rakovec nad Ondavou v okrese Michalovce sa už 40 rokov konajú Cyrilo-metodské slávnosti. Tento rok  slávnosti pripadli na 10. a 11. júl. Slávnosti prilákajú nielen okolitých návštevníkov, ale každý rok sa práve na týchto slávnostiach zídu „Rakovčania“, ktorí sú odcestovaní v zahraničí či už za účelom práce alebo nájdenia svojho životného partnera.

Športové podujatia

10. júla odštartovali slávnosti nielen pekným slnečným počasím, ale aj športovým popoludním, kde sa ako každý rok, zišli futbalové mužstvá z Rakovca, Trhovíšť, Moravan a Nižného Hrušova, aby si na turnaji zahrali priateľský futbal.  Slávnosti mali tento rok aj pamätný charakter pre  hádzanú žiačok ZŠ v Rakovci nad Ondavou, ktoré dostali pamätnú plaketu k 25. výročiu založenia hádzanej dievčat na ZŠ. Dievčatá si po prevzatí plakiet zahrali symbolický zápas v dresoch, v ktorých zožali nejeden úspech tým, že sa umiestnenili na najvyšších priečkach pod vedením p. Víta Telekyho. Po športovom popoludní odštartovala tradičná zábava za sprievodu ľudových a moderných piesní, ktorá trvala až do skorých ranných hodín. Starosta obce MVDr. Peter Olejník pripravil aj tento rok pre občanov pohostenie vo forme gulášu, pečenej klobásky a dobrého piva.

Kultúrny program

Popoludnie sa začalo programom, na ktorom po príhovore starostu obce, vystúpili folklórne súbory  Rakovčan, Bukovina zo Sečovskej Polianky a folklórny súbor z Bystrého, v ktorých potešenie našla staršia,  ale aj mladá generácia. Na sklonku dňa sme sa spýtali pána starostu MVDr. Petra Olejníka, ako hodnotí tento ročník  osláv: “ Z hľadiska počasia som rád, že tento rok nám prialo, ale z hľadiska účasti je to z roka na rok  slabšie, ale verím, že sa to zmení. “
Verím, že tieto Cyrilo-metodské slávnosti sa zachovajú aj pre ďalšie generácie a stále si budú môcť pripomenúť týchto pre nás významných ľudí a tí ktorí sú za hranicami štátu sa s radsťou budú vracať do svojej rodnej dediny, aby sa opäť stretli so svojimi príbuznými a priateľmi.
                    Františka Gajdošová

 



Uverejnené: 20.07.2010 11:10:40 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.