files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Šaolinskí mnísi predvedú svoje umenie

Shaolin Monks 2018 je názov turné, na ktorom predvedú šaolinskí mnísi slovenským divákom svoje majstrovstvo kung-fu. Predstavia sa v ôsmich mestách, prvým bude 20. februára Trenčín, ďalšími Žilina (21.2.), Snina (22.2.), Košice (23.2.), Michalovce (24.2.), Bratislava (25.2.), Nitra (26.2.) a Prievidza (27.2.). Šaolinskí mnísi vystupovali už na piatich kontinentoch, videlo ich viac ako 3,5 milióna divákov.

Šaolinský kláštor je známy najmä vďaka majstrovstvu mníchov v kung-fu. Pravidelne vystupujú po celom svete, kde prezentujú svoje umenie. V programe, ktorý je určený pre celú rodinu a ktorý sprevádza komentár v slovenskom jazyku, sa vo februári môžu diváci na Slovensku zoznámiť s tým, ako je možné pracovať s energiou, spoznať filozofiu a spôsoby meditácie mníchov, no zažiť aj chvíle, keď bude tuhnúť krv v žilách. Medzi najzaujímavejšie momenty vystúpení patrí tlačenie ťažkého bremena pomocou ostria opretého na tele, rozbíjanie dlažobných kociek na hrudníku mnícha a pod ním leží ďalší mních na ostrých kovových platniach a v neposlednom rade aj divácky atraktívny moment prehodenia klinca cez sklenenú tabuľu. Pred niekoľkými dňami oslávili v Číne tradičný sviatok La-pa. Číňania oslavujú tento sviatok so sladkou pochúťkou, ktorú volajú la-pa-čou (kaša ôsmich pokladov) a ktorá je vyrobená z viac ako ôsmich zložiek vrátane rôznych druhov ryže, fazule a sušeného ovocia. Tradičný sviatok si pripomenuli aj mnísi zo Šaolinského kláštora. Majstri v kung-fu si ho pripomínajú tým, že uvaria kašu, ktorú rozdávajú pri vchode do kláštora, v mestách Teng-feng a Čeng-čou, kultúrnych centrách v zahraničí a celkovo zvyknú rozdať viac než 200.000 porcií. Touto aktivitou sa šaolinskí mnísi snažia šíriť hodnoty budhizmu a takisto aj šíriť tradičnú čínsku národnú kultúru.

V Šaolinskom kláštore žije veľké množstvo mníchov, ktorých cesta ku kung-fu bola viac-menej tradičná. Do kláštora zvyčajne vstupujú už v mladom veku a postupne sa zdokonaľujú prostredníctvom tvrdého režimu v tomto legendárnom bojovom umení. V súčasnosti je možné do kláštora vstúpiť aj vo vyššom veku a stať sa majstrom. Zoznam 72 cvičení kung-fu sa po prvý raz použil v čase dynastie Ming (14.-17. storočie). "V roku 1995 oslavoval Šaolinský kláštor 1500 rokov od založenia. V tom roku sa rozhodli predstaviť svoje umenie prvýkrát aj mimo Číny. Pozvali ma, aby som zostavil šou, ktorá bude prezentovať umenie kung-fu v súlade so zem-budhizmom. Snažil som sa zostaviť šou, ktorá by priblížila čínsku kultúru," uviedol v stredu na stretnutí s médiami Herbert Fechter z Rakúska, promotér a tvorca šou. "Do nášho kláštora môžu vstupovať deti od piatich rokov. Ja osobne som vstúpil do kláštora ako osemročný. Samotným učiteľom som sa stal vo veku 21 rokov a začal som trénovať malé deti. Cvičenie kung-fu v Šaolinskom kláštore je veľmi ťažké a náročné. Ľudia, ktorí sa mu venujú, to nemajú jednoduché. Vstávame ráno o piatej, pol druha hodiny cvičíme, o pol siedmej raňajky, od ôsmej vyučovanie v škole. Nasleduje obed a po ňom štyri hodiny tréningu kung-fu. Podvečer je doučovanie pre žiakov, ktorí počas dňa necvičili dobre. To trvá hodinu a pol. Večierku máme o 21.30 h. Takto vyzerá náš denný režim. Každý rok sú skúšky a každý rok skúša učiteľ svojich žiakov, či zvládli počas roka všetko. Ak nie, musia si ročník zopakovať," doplnil hlavný tréner šaolinských mníchov Wej-chua.

TASR



Uverejnené: 07.02.2018 18:25:23 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.