files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

POZDIŠOVKÁ VÁZA JUBILUJE

V týchto dňoch uplynulo 45 rokov od založenia najstaršieho futbalového turnaja na Zemplíne o putovnú Pozdišovskú vázu. Iniciátormi a realizátormi tejto peknej myšlienky boli vtedajší činovníci pozdišovského futbalu – Mikuláš Benetin, Ing. Ján Mižík a ďalší. Bolo to v čase, keď miestna ČH Benzina Pozdišovce po niekoľkých sezónach vypadla z „okresnej ligy“ (vtedy II. triedy). Podujatie bolo vhodnou príležitosťou pre prípravu na novú sezónu v spoločnosti zväčša kvalitnejších súperov.


Prvé roky

Prvý ročník odohrali už na novom ihrisku v lete 1965 pred začiatkom nového súťažného ročníka 1965/1966. Historicky premiérovými účastníkmi, okrem domáceho celku, boli mužstvá Bukózy Hencovce, Slavoja Sečovce B a Družstevníka Zemplínska Široká. Turnaj sa hral systémom každý s každým so šťastným koncom pre Hencovce, ktoré vyhrali o jediný bod pred Z. Širokou. Naopak, domáci skončili poslední, keď všetky tri zápasy prehrali zhodne 0:2. V druhom ročníku, ktorý vyhralo Trhovište, hralo až 5 mužstiev. Každý účastník odohral dva zápasy. Hrací systém sa ustálil od 3. ročníka v roku 1967, kedy sa začalo hrať vyraďovacím systémom, zápasy trvali 2x30 min. a od nasledujúceho ročníka rozhodoval o víťazoch stretnutí dodatočne aj rozstrel zo značky pokutového kopu. To značne tento turnaj zdramatizovalo. Na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov v tom boli „majstrami“ Sečovčania. Napríklad roku 1969 postúpili do finále cez domácich Pozdišovčanov, keď po remíze 1:1 a rozstrele (5:5) k nim bol priaznivý žreb a vo finále so Z. Širokou boli úspešnejší už po rozstrele. O rok neskôr išli do finále taktiež cez domácich po rozstrele, kde podľahli Strážskemu. V roku 1971 zviedli vo finále jedenástkový súboj s Malčicami (5:5), no ďalší žreb bol naklonený tentoraz ich súperovi. Jedenástky si Sečovce zopakovali aj o rok, keď najprv boli úspešnejšie proti Trebišovu, ale vo finále po bezgólovej remíze podľahli domácemu Benzinolu.

Za 45 rokov viac ako 48 klubov

V doterajších 45 ročníkoch sa v Pozdišovciach okrem domácich (ČH Benzina, neskôr Benzinol Poľnohospodár a teraz OcŠK) predstavili mužstvá z ďalších 48 klubov z viacerých východoslovenských okresov, z toho jeden aj zo stredného Slovenska. Najčastejšie to boli Sečovce (11 štartov), Soľ (10), Strážske, Michaľany (po 8), Snina, Lastomír (po 6), Zemplínska Široká, Hlinné (po 5), atď.. S rastúcou popularitou turnaja sa tu postupne prezentovala nielen okresná, ale i krajská špička v kategórii dospelých. Svojho času to boli napr., Sečovce, Strážske, Snina, Trebišov, Budkovce, Soľ, Naciná Ves, Sobrance, neskôr Giraltovce, Ďurkov, Michalovce, Ličartovce, Veľké Kapušany, Vranov, Brekov a iné. Stalo sa, že viaceré kluby podcenili tento dedinský turnaj, preto často odišli s „dlhým nosom“. Napr., Humenné poslalo roku 2002 do Pozdišoviec málo skúsený tím a podľahlo Vranovu 1:7. Nebola to však najvyššia prehra turnaja. O rok neskôr podľahol domáci OcŠK Trebišovu 0:8. Predtým však nepochodili na turnaji ani Trebišov a Giraltovce, keď si „vylámali zuby“ na domácich, hoci len po remízach. Mužstvá v doterajšom priebehu zohrali 182 zápasov, v ktorých padlo približne 500 gólov (okrem penaltových rozstrelov). V jednotlivých ročníkoch padal zväčša dvojciferný počet gólov. Najviac ich diváci videli roku 1988 – 20 a roku 1997 – 19. Iba 2 góly padli roku 1971 a 5 gólov roku 1999. Zaujímavosťou je, že v riadnom hracom čase bez gólov skončilo sedem finálových duelov. V rokoch 1970-1972 všetky tri finále nasledujúce po sebe! K najhodnotnejším možno prirátať finálové zápasy Michalovce – Ličartovce (1:1), Michalovce – Veľké Kapušany (1:1) a Vranov – Veľké Kapušany (0:0).

Známe osobnosti

Okrem popredných mužstiev sa na Pozdišovskej váze predstavili mnohí známi rozhodcovia – Czeto, Špivák, Erik Anguš a ďalší. Roku 2003 tu privítali aj dlhoročného populárneho televízneho komentátora Karola Poláka. Ku koloritu podujatia patria taktiež bývalí či súčasní futbalisti a funkcionári – Ján Anguš, Ing. Ján Čižmárik, Milan Lukáč, Ján Pavlík, Ľubomír Kráľ, Ľubomír Maderič, Július Ihnacik, Stanislav Mihalčin a mnohí iní.


Doterajších 45 ročníkov prinieslo najviac prvenstiev domácim Pozdišovčanom (6). Nasledujú: Strážske, Snina, Soľ, Lastomír (po 4), Košická Nová Ves, Tušice, Vranov nad Topľou (po 3), Zemplínska Široká, Veľké Kapušany (po 2), Hencovce, Trhovište, Sečovce, Malčice, Budkovce, Trebišov, Michalovce, Michaľany, Brekov a Hlinné (po 1). K mužstvám, ktoré vyhrali turnaj trikrát po sebe patria: Košická N. Ves, Soľ, Tušice, Vranov n/T a Lastomír. Vo finále najčastejšie neuspeli Pozdišovce (12-krát) a Sečovce (5-krát).

                                                                                                                                (Ján Poprik)



Uverejnené: 16.07.2010 10:54:55 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.