files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rok hádzanej v znamení prepisovania histórie aj kontinentálneho šampionátu

Po futbalovom a hokejovom pokračujeme v mapovaní roku 2017 aj v najúspešnejšom michalovskom športe hádzanej. Tá už roky patrí k tým, ktorá robí mestu výborné meno a nosí jednu medailu za druhou. Tak to bolo aj v roku 2017, kedy sa hráčky Iuventy Michalovce stali dokonca rekordérkami v počte slovenských titulov. Nebolo to však iba o tom. Aký teda bol rok 2017 pre michalovskú hádzanú?

Strata jediného bodu

Samozrejme, najviac z michalovskej hádzanej rezonoval ženský tím Iuventy. Tá sa pokúšala o štvrtý triple v rade (zisk majstrovského titulu, víťazstvo v Slovenskom pohári, majstrovský titul), čo sa jej opäť podarilo. Ako prvý v sezóne 2016/2017 získali Slovenský pohár, ešte v závere roka 2016, následne prišiel na rad zisk už ôsmeho prvenstva vo WHIL. Spoločnou súťažou Češiek a Sloveniek dokonca zverenky trénera Františka Urbana prešli impozantným spôsobom, keď neprehrali ani raz a stratili iba jediný bod, za remízu v Moste. Zaslúžene tak v apríli po ôsmykrát zdvihli nad svoje hlavy pohár za víťazstvo v spoločnej súťaži.

Rekordérky v počte titulov

Iuvente tak ostávalo splniť už iba jediný cieľ, ktorým bol zisk majstrovského titulu. O ten bojovali opäť so Šaľou a tentoraz malo finále príchuť toho, že sa bojovalo o historický titul. Obaja totiž mali na svojom konte dovtedy deväť majstrovských pohárov, o ten jubilejný desiaty si to rozdali vo finále, kde bola opäť úspešná Iuventa. Tá v sérii zvíťazila 3:0 na zápasy a na prvom mieste v počte titulov sa tak osamostatnila od Šale. Naplnil sa tak sen generálneho riaditeľa Chemkostav a.s., hlavného partnera Iuventy Tibora Mačugu, ktorý už po prvom titule v roku 2003 hovoril o dobehnutí Šale, ako o svojom sne. Ten mu hráčky Iuventy splnili po štrnástich rokoch.

Zmeny v kádri aj vo vedení, po prvýkrát bez európskeho pohára

Po zisku historického titulu nastali v Iuvente obrovské zmeny, ktoré sa dotkli manažmentu klubu, ako aj kádra. V klube skončili jeho prezident Gabriel Dorič, ako aj športový riaditeľ Jaroslav Čúrny, ktorého nástupcom sa stal bývalý slovenský reprezentant Radoslav Kozlov. Zmeny sa dotkli aj kádra. Skončilo v ňom deväť hráčok, z toho šesť legionárok, na druhej strane, pribudli doň tri legionárky, juniorská reprezentanta Trunková, no a po materskej dovolenke sa vrátila aj Tatiana Fiľková – Trehubová. Káder doplnili aj talentované dorastenky Holejová, Holubová, Marcinčáková či Muliková. Možno aj obrovský rez v kádri spôsobil, že sa Iuventa neprihlásila po prvýkrát v histórii do európskeho pohára. Vedenie chcelo, aby družstvo štartovalo v Challenge Cupe, čo im EHF ako majstrovi nedovolila.

Nový športový riaditeľ Iuventy Radoslav Kozlov

Prehra po skoro dvadsiatich mesiacoch

Iuventa síce vstupovala do sezóny so značne obmeneným kádrom, aj so zmenenými ambíciami, ktoré boli v spoločnej MOL lige skončiť do piateho miesta, no najlepšie zo slovenských tímov. V prvých troch kolách jej hráčky potvrdili rolu favoritiek, vo štvrtom ale prehrali vo Veselí 27:29, čím sa skončila ich 36 zápasová séria bez prehry v spoločnej súťaži. Michalovčanky neprehrali 591 dní, čo je skoro dvadsať mesiacov. No a keď zaknihovali o necelý mesiac v Olomouci aj druhú prehru, v tabuľke im patrilo piate miesto, s čím spokojnosť rozhodne nebola. Našťastie, Michalovčanky v zostávajúcich štyroch kolách zabojovali, získali v nich plných osem bodov a vrátili sa tak znova do boja o čelo tabuľky. Keď k tomu v závere roka pridali aj zisk Slovenského pohára, čo bolo prvým cieľom družstva v sezóne, jesennú časť môžeme hodnotiť pozitívne. Uvidíme, čo ale prinesie jar...

Iuventa si v sezóne 2017/2018 po prvýkrát nezahrala v európskych pohároch

Staršie dorastenky napodobnili ženy

Čo sa týka mládeže Iuventy, tá opäť získala cenné prvenstvá. Tentoraz vynikli staršie dorastenky, ktoré najskôr v ligovej súťaži parádnou jarnou časťou získali majstrovský titul (po jeseni strácali na lídra päť bodov), no a následne triumfovali aj v Česko-slovenskom pohári. Napodobnili tak triumf ženského tímu. Slovenský a česko-slovenský“ titul bol už tretí v rade pre generáciu hráčok s ročníkom narodenia 1999. Tie sa najskôr dvakrát tešili v mladšom doraste a teraz tento triumf zopakovali aj pri staršom doraste. Pri všetkých troch tituloch je trénerský rukopis Maroša Vikartovského. Ten ale pri tíme v závere roka skončil...

Slovenské a Česko-slovenské majsterky - staršie dorastenky Iuventy

Majstrovstvá Európy kadetiek

Michalovce sa v auguste stali na dva týždne hlavným mestom európskej mládežníckej hádzanej. Metropola Zemplína totiž privítala výkvet Európy hráčok do 17 rokov. Majstrovstvá Európy kadetiek sa hrali v dvoch halách – Chemkostav aréne a Mestskej športovej hale. Kontinentálnymi šampiónkami sa nakoniec stali Nemky, ktoré triumfovali pred Nórskom a Maďarskom. Slovensko aj s dvoma hráčkami Iuventy Izabelou Kondášovou a Veronikou Durankovou nakoniec obsadilo dvanáste miesto a zostalo tak v A - kategórii.

Pilotný projekt Regionálneho centra

Začiatok roka sa niesol aj v slávnostnej atmosfére. Vo februári v Michalovciach totiž ako v prvom meste na Slovensku otvorili na slávnostnej tlačovej konferencii Regionálne centrum hádzanej. Metropola Zemplína funguje ako jedno z ôsmych centier na Slovensku. Ostatné vznikli až v júli tohto roka. Jeho šéfom sa stal dánsky tréner Rasmus Rygaard Poulsen. Regionálne centrum sa ale stretlo s prvými problémami. Práve kvôli nestotožneniu s jeho smerovaním skončil pri starších dorastenkách úspešný a obľúbený Vikartovský, čo vyvolalo obrovskú nevôľu u hráčok aj ich rodičov. Nielen v Iuvente, ale v celom michalovskom centre a možno aj celom Slovensku teda budú mať v roku 2018 činovníci čo robiť, aby presvedčili všetkých, že smerovanie RCH je správne a slovenskú hádzanársku loď dovedie tam, kde aj hovorí.

Šéf michalovského RCH musel riešiť viacero problémov

Sklamaním je aj to, že mužská hádzaná v Michalovciach naďalej spí. Po historickom bronze v roku 2013 spadla na úplne dno a nevyškriabala sa z neho ani v roku 2017. Verme, že v najbližších mesiacoch sa nájdu dobrovoľníci, ktorí po vzore Košíc oživia mužskú hádzanú aj v metropole Zemplína. Jej história si to určite zaslúži.

Aj taký bol rok 2017 čo sa týka michalovskej hádzanej. Iuventa opäť žala úspechy, získala v ňom tri poháre a môže sa tak pochváliť tým, že už je desaťnásobná majsterka Slovenska, deväťnásobná víťazka Slovenského pohára a osemnásobná víťazka spoločnej súťaže Češiek a Sloveniek. Budeme sledovať to, či sa novozloženému družstvu podarí nadviazať na lanské úspechy. Takisto bude rok 2018 dôležitý aj pre smerovanie spomenutého Regionálneho centra hádzanej. Bude preň nedávno začatý rok rovnako turbulentný, ako bol ten predošlý?

Peter Brendza



Uverejnené: 11.01.2018 19:14:36 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.