files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Futbalový rok aj v znamení deväťmesačného domáceho pôstu

Už tretí rok po sebe účinkovali v najvyššej futbalovej Fortuna lige hráči MFK Zemplín Michalovce. Ročník 2016/2017 bol poriadne špecifický. O vypadávajúcom sa totiž rozhodlo už v decembri 2016. Myjavský Spartak sa totiž odhlásil z najvyššej súťaže. Jarná časť tak už nemala tú pravú iskru. Chýbal jej boj o záchranu, no a keďže Žilina mala na prvej priečke obrovský náskok, náboj nemal ani boj o majstrovský titul. Rok 2017 ale priniesol pre michalovský futbal aj viacero ďalších pozitívnych či negatívnych momentov. Aký vlastne bol?


Hracia plocha michalovského štadióna v prvých mesiacoch roka 2017 prešla rekonštrukciou

Deväťmesačné čakanie na domáci ligový zápas

Futbalisti MFK Zemplín začali rok v azyle. Ich herná plocha totiž prešla dôležitými úpravami. Nainštaloval sa na nej vyhrievaný trávnik, ktorý bol podmienkou pre ďalšiu účasť v najvyššej súťaži. Naň dostal klub dotáciu od Slovenského futbalového zväzu. Najskôr mal byť trávnik vyhrievaný elektronicky, potom mesto rozhodlo o vyhrievaní plynom, čo o niekoľko mesiacov predĺžilo čakanie na domáci duel. Diváci tak ligový zápas nevideli deväť mesiacov. Súboje jarnej časti Michalovčania odohrali buď na neutrálnej pôde, alebo na ihriskách súperov, kde boli vedení ako domáci tím. Prvýkrát sa doma predstavili až v auguste, kedy vyhrievaný trávnik pokrstili prehrou 0:1 s prešovským Tatranom.

Vyhrievaný trávnik je už realitou aj na michalovskom štadióne

Semifinále Slovnaft Cupu

Jarná časť Fortuna ligy nemala pre Michalovčanov veľký náboj. O zostupujúcom bolo rozhodnuté, navyše kvôli vyššie spomenutej rekonštrukcii trávnika doma neodohrali ani jeden ligový zápas. Na svojom trávniku sa predstavili iba raz, a to v semifinále Slovenského pohára, v ktorom v dvojzápase vypadli s neskorším víťazom, bratislavským Slovanom. Treba ale povedať, že postupom medzi kvarteto najlepších dosiahli Michalovčania historický úspech. Čo sa týka jarnej časti, v nej sa zverenci trénera Antona Šoltisa pohybovali v pokojných vodách stredu tabuľky a konečné deviate miesto bolo takisto najlepším umiestnením v histórii klubu. Stalo sa tak aj napriek tomu, že vedenie klubu po oznámení, že nikto nevypadne už nepočítalo s hráčmi, ktorým končili kontrakty a nepodpísali nové. Zo štvorice „rebelov“ sa nakoniec na novej zmluve dohodol iba Martin Koscelník, Marcos Peréz sa dohodol na predčasnom ukončení kontraktu, Oliver Podhorin s Dominikom Kuncom boli preradení do rezervy vo Veľkých Revištiach.  

Pohárový súboj so Slovanom Bratislava bol jediným, ktorý sa odohral na jar v Michalovciach

Najlepšie bodová jeseň

Aj keď sa o veľkých zmenách počas letnej prestávky nehovorilo a káder sa mal konsolidovať cez jarnú časť, v ktorej o nič nešlo, nakoniec prišlo aj k rezom v kádri. Odišli Qose aj Dimitriadis, ktorým sa hosťovanie z PAOK Solún nakoniec nepredlžilo, ale aj brankárska jednotka Macej či pilier defenzívy Michal Sipľak. Na jeseň už v kádri nefigurovali ani spomenutí Kunca s Podhorinom, ktorí si to namierili do Ružomberka respektíve Senice. Na druhej strane káder vystužil skúsený Miroslav Božok, ktorý sa po rokoch vrátil naspäť do materského klubu. Tretiu sezónu medzi slovenskou elitou nezačali Michalovčania najlepšie. V prvých štyroch kolách totiž zaknihovali akurát jeden bod a nedali dokonca ani jeden gól. Až v následných zápasoch sa konečne zobudili a postupne sa dostali do pokojného stredu tabuľky. Aktuálne im patrí po jesennej časti deviate miesto, s deväťbodovým náskokom na poslednú Senicu a sedembodovým na jedenástu priečku, ktorá po skončení súťaže znamená účasť v baráži s druhým najlepším druholigistom. Michalovčania v jeseni zaznamenali dvadsať bodov, čo je najlepší výsledok za všetky tri sezóny, ktoré účinkujú v najvyššej súťaži.

Zverenci trénera Antona Šoltisa získali na jeseň solídnych dvadsať bodov

Patrik Macej účastníkom majstrovstiev Európy

Michalovčania sa počas nedávno skončeného roka darilo aj v individuálnych činnostiach. Veď MFK Zemplín mal zastúpenie vo všetkých mládežníckych reprezentáciách. Na letných majstrovstvách Európy do 21 rokov reprezentoval Českú republiku brankár Patrik Macej (následne odišiel do Dunajskej Stredy), v slovenskej dvadsaťjednotke sa udomácnili Jakub Grič a Michal Sipľak (v lete odišiel do Cracovie Krakov), v devätnástke robí dobré meno klubu Martin Bednár, v sedemnástke zase Matúš Begala. Čo sa týka Michalovčanov pôsobiacich mimo Zemplína, či v zahraničí, sa najviac darilo Miroslavovi Božokovi, ktorý sa s poľským Arka Gdynia tešil z výhry v Poľskom pohári. Následne sa tento odchovanec michalovského futbalu vrátil do rodného hniezda, kde po jesennej časti ukončil aktívnu kariéru.

Patrik Macej po majstrovstvách Európy do 21 rokov zmenil dres

Starší dorastenci s historickým umiestnením

Rok 2017 sa zapíše do histórie aj tým, že michalovskí starší dorastenci v ňom dosiahli historicky najlepšie umiestnenie. V sezóne 2016/2017 totiž pod vedením trénera Branislava Sokoliho obsadili v dlhodobej súťaži krásne druhé miesto a len o chlp im unikol majstrovský titul, ktorý získala Nitra. Aj to pomohlo MFK Zemplínu k tomu, že sa medzi slovenskou dorasteneckou elitou udržal aj pri reorganizácii súťaží. Medzi elitou sa udržali aj ženy a Michalovce tak patria k mála mestám, ktoré sa môžu pochváliť najvyššou súťažou pri mužoch aj ženách.

Starší dorastenci MFK Zemplín skončili na striebornej pozícii

Peter Brendza



Uverejnené: 02.01.2018 17:22:00 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.